Wykonanie
Witam, Kochani!Widzę, że nasz nowy cykl cieszy się dużą popularnością. Dziękuję. Dziś kolejna porcja.PONIEDZIAŁEKI danie: Jesienna zupa cebulowaSkładniki: warzywa takie jak na rosół, 4
cebule, łyżka
masła, mała łyżeczka
mąkiUgotować
wywar z warzyw i odstawić (najlepiej poprzedniego dnia wieczorem, aby przygotowywanie obiadu trwało krócej).
Cebulę pokroić na plastry i dusić na
maśle do miękkości. Pod koniec
cebulę chwilę przesmażyć z
mąką. Uwaga lubi się przypalać. Dodać
wywar warzywny i zagotować. Ugotowaną zmiksować, lub przetrzeć przez sito. Ja podaję ją z grzankami (oczywiście gdy mam czas na ich wykonanie) Dobrze też smakuje z
groszkiem ptysiowym. Może być podana zwyczajnie „do popicia”.II danie: Placki ziemniaczaneSkładniki: 1 kg
ziemniaków,
cebula, 2 całe
jaja, 2 łyżki
mąki pszennej,
olej do smażenia,
przyprawy. Obieram
ziemniaki, kroję na części. Kocham gotowanie ale nie lubię marnować czasu, więc zamiast tarki używam maszynki do
mięsa. Jak ktoś ma inny sprzęt to ekstra. Dwa
razy mielę ziemniaki i
cebulę. Dodaję
jaja i
mąką. Przyprawiam
solą,
pieprzem i odrobiną
gałki muszkatołowej. Smażę niewielkie placki z obu o na złoty kolor. Bardzo dobre są placki z
cukinii. Zamiast
ziemniaków należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach
cukinięWTOREKI danie: Zupa z lodówki, tylko może zamiast grzanek
groszek lub odwrotnie i kleks
śmietany.II danie:
Wątróbka drobiowa z
jabłkiemSkładniki:
wątróbka drobiowa, kwaśno-
winne jabłko.
Wątróbkę opanierować jak
schabowe i usmażyć.
Jabłko pokroić w plastry lub ósemki i obsmażyć na
maśle. Dodać do
wątróbek i razem chwilę poddusić. Pyszne z
ryżem albo z frytkami.ŚRODAI danie: Zupa kalafiorowaSkładniki :
kalafior, warzywa jak na rosół plus
ziemniaki, jakaś kość. Może być porcja rosołowa albo np. kawałek indyczej szyi. Go garnka włożyć kość zagotować, zebrać tzw. szumowiny. Dodać wszystkie warzywa z
kalafiorem podzielonym na różyczki. Dodać
sól,
pieprz,
cukier (dodaję go do wszystkich potraw z warzywami. Dzięki niemu
tracą goryczkę). Po ugotowaniu kość dokładnie obieram z
mięsa i wrzucam powrotem do garnka. W kubku mieszam
śmietanę z zupą i wlewam do garnkaII danie: Gulasz z
kaszą i
kiszonym ogórkiemSkładniki :
mięso dowolne:
wołowina,
wieprzowina,
drób lub
indyk. (Po prostu to co mam w lodówce.),
marchewka,
seler,
cebula,
przyprawy w tym ostra i
słodka papryka,
liść laurowy i łyżka
mąki.
Mięso kroję na nieduże kawałki, oprószam
mąką i smażę na dość mocno rozgrzanym
oleju (nie
solę).
Mięso wyjmuję, a na tym tłuszczu smażę pokrojoną w kostkę
cebulę, słupki
marchewki,
selera. Gdy są lekko miękkie łączę wszystko w garnku dodaję
przyprawy i zalewam szklanką
wody. Stawiam garnek na małym gazie i duszę co najmniej godzinę. Czasami do gulaszu dodaję ząbek
czosnku i
majeranek. Do gulaszu najlepiej pasuje
kasza gryczana i jęczmienna oraz
kiszony ogórek z jesiennych zapasów.CZWARTEKI danie: Zupa ze środy, chyba, że została zjedzona to obiad będzie bez zupy. Można ratować się gorącym
kubkiem, ale tego nie polecam, bo to sama chemia, a chcemy być zdrowi. Jestem także wrogiem wszelkich gotowych przypraw tzw. polepszaczy, wolę naturalne składniki.II danie:
Kapusta zasmażana a la bigosik z
ziemniakamiSkładniki :
mięso,
wędliny,
boczek,
kapusta kiszona,
smalec,
przyprawy, w tym
cukier,
kminek,
ziele angielskie i liść
bobkowy.Przed przystąpieniem do gotowania robię tygodniowy przegląd lodówkowy. Wyjmuję niezjedzone kawałki
szynki,
boczku,
mięsa. Kroję na mniejsze kawałki i smażę na
smalcu, aż się zrumienią. Pod koniec dodaję pokrojoną
cebulę aby się zeszkliła. W drugim garnku gotuję
kapustę. Gdy jest za kwaśna należy ją wcześniej wypłukać w zimniej wodzie.Ugotowaną, odcedzam nieco i łączę z
mięsem,
cebulą i wytopionym tłuszczem. Dodaję
przyprawy. Nie należy żałować
kminku, bo
kapuście nadaje super smak. Razem duszę około ½ godz. aż wszystkie składniki będą mięciutkie. Jeżeli
kapusta jest za rzadka dodaję utartego na tarce
ziemniaka. Unikam zasmażek, bo tuczą. Bigosik podaję z
ziemniakami ale z
chlebem np. na kolację też jest pyszny.PIĄTEKI danie: Błyskawiczny barszcz ukraińskiSkładniki:
wywar mięsny, puszka
białej fasoli, ugotowane
buraki (Zwykle kupuję cały kilogram
buraków, gotuję, trę na tarce i dzielę do woreczków.
Potem wystarczy sięgnąć do zamrażarki) W ogóle radzę młodym gospodyniom gdy jest czas przygotowywać półprodukty np.
buraki, czy nawet porcje warzyw. Wtedy przygotowywanie obiadu trwa o wiele krócej).Do
wywaru wrzucam
fasolę razem z zalewą, pokrojone warzywa:
marchewkę,
pietruszkę,
por,
seler i
cebulę oraz poszatkowaną
kapustę. Gdy warzywa będą miękkie dorzucam potarte
buraki, Doprawiam do smaku
solą pieprzem,
cukrem i
octem winnym. Na koniec dodaję
śmietanę.II danie
Pstrąg z piecaSkładniki:
pstrąg – po jednym na osobę. Kilka godzin przed pieczeniem
ryby czyszczę, nacieram
solą,
pieprzem. Do środka wkładam
koperek i kawałki
cebuli. Na wierzch kładę kilka plasterków
cytryny. Delikatnie polewam
oliwą. Po 2-3 godzinach wstawiam do piekarnika i piekę do zrumienienia. Tak na oko ½ godz. Podaję z
ziemniakami i dowolną surówką np. z
kapusty pekińskiej,
marchewki,
cebuli i
kiszonego ogórka.SOBOTAI danie: Zupa ogórkowa a dodatkowo będzie galareta z
kurczakaSkładniki: cały
kurczak i warzywa jak na rosół,
kiszone ogórki,
przyprawy w tym
liście laurowe.Całego
kurczaka gotuję z warzywami w dużej ilości
wody. Odlewam połowę
wywaru z połową warzyw.
Kurczaka z resztą warzyw gotuję na bardzo wolnym ogniu jeszcze godzinę.
Ogórki trę na tarce i duszę ma
maśle wraz z pokrojoną
cebulą. Warzywa z
wywaru także kroję na słupki i dodaję pokrojone w kostkę
ziemniaki. Gdy
ogórki są miękkie, łączę z
wywarem. Doprawiam do smaku. Na koniec wlewam
śmietanę, choć bez niej także jest pyszna i co ważne mniej kaloryczna.Gdy
kurczak jest mięciutki wyjmuję go razem z warzywami do ostygnięcia.II danie:
Kiełbasa z
boczkiem i
śliwką,
ziemniaki i surówka z domowej spiżarni np.
papryka konserwowa.Składniki: po 1
kiełbasce na osobę np. śląskiej, tyleż samo plastrów
boczku i
śliwek suszonych bez pestek.
Kiełbasę nacinam w poprzek. W nacięcia wkładam pokrojone
suszone śliwki. Całość owijam
boczkiem i wolno smażę na patelni. Gdy
boczek się dobrze zrumieni danie gotowe.W międzyczasie obieram wystudzonego
kurczaka z
mięsa i drobniutko je kroję. Do plastikowych kubeczków na dno układam warzywa, a czasami plasterki ugotowanego na twardo
jajko lub
groszek z puszki. Płyn przecedzam przez sito i doprawiam,
solą pieprzem,
czosnkiem. Na koniec rozpuszczam, w zależności od ilości płynu
żelatynę i zalewam
mięso. Po wystudzeniu wstawiam do lodówki i super kolację mam gotową.
Mogę nią nawet poczęstować gości.NIEDZIELAI danie: Jak zwykle rosół, ale wołowySkładniki: Porządny kawałek
wołowiny rosołowej, warzywa,
makaron. Gotuję tak samo jak rosół z
kurczaka tylko dłużej i warzywa wkładam, później żeby się nie rozgotowały.II danie:
Wołowina w
sosie chrzanowym z
ziemniakami .(Ulubione danie mojego
męża).Składniki:
Wołowina z rosołu,
mąka, szklanka zimnego
mleka,
masło chrzan (może być ze słoiczka),
przyprawy w tym
gałka muszkatołowa.Roztapiam
masło, wsypuję płaską łyżkę
mąki i mieszam pilnując aby się tylko zaparzyła, a nie zrumieniła. Do tej białej jakby zasmażki mieszając trzepaczką dodaję zimne
mleko, które bardzo szybko gęstnieje. Jest to taki
sos beszamelowy. Następnie dodaję
chrzan i
przyprawy. Na koniec wkładam pokrojoną na porcje
wołowinę. Chwilę gotuję i gdy
ziemniaki się ugotują obiad jest gotowy.Pozdrawiam,Jola