Wykonanie
Chyba jedno z najlepszych naszych
polskich dań. Interesujące jest czy są takie osoby, które nie jadły nigdy tego dania.Czy bigos jest ciekawym daniem, które warto zrobić? Myślę, że jest kilka plusów, na które zasługuje ta potrawa. Chociażby to, iż pomimo ciągłego odgrzewania nie
traci swoich walorów
smakowych jak również niepowtarzalnego zapachu. Na dużą uwagę zasługuje tez fakt, iż jest to tradycyjna dla kuchni polskiej potrawa. Prawdopodobnie w kuchni staropolskiej, zwłaszcza na polowaniach, znany był "bigos z wiwatem", polegający na ogrzewaniu przygotowanej wcześniej potrawy w garnku z pokrywką szczelnie przylepioną
ciastem. Głośne '"wystrzelenie" pokrywki, pod wpływem ciśnienia, oznaczało gotowość potrawy do spożycia. Warto dodać, że każdy szanujący się szlachcic, wybierając się na kulig, polowanie czy też odwiedziny do sąsiada zabierał ze sobą tenże kociołek z bigosem.Przepis na bigos zaczerpnąłem od mojej Mamy. Zawsze z przyjemnością zajadam się nim w domu oczywiście z dodatkiem
pieczywa.Składniki:- kg
kiszonej kapusty- 10 suszonych
śliwek- różne rodzaje
wędlin (ja użyłem wiejskiej
kiełbasy,
boczku oraz
szynki)-
cebula żółta-
grzyby suszone-
wino czerwone-
koncentrat pomidorowy- łyżka
mąki- łyżka
masła-
przyprawa do bigosu-
sól- świeżo zmielony
pieprz-
ziele angielskie-
liście laurowe-
kminek-
cukier-
jałowiecPrzygotowanie:Do dużego garnka wrzucamy
kiszoną kapustę oraz nie całą szklankę
wody. Gotujemy pod przykryciem około pół godziny. W osobnych rondelkach gotujemy
suszone grzyby i
śliwki przez około 5 minut.
Wędliny kroimy na mniejsze kawałki np w kostkę i smażymy na patelni do momentu aż się ładnie zrumienią. Następnie na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę
cebulę i smażymy aż
cebula się zeszkli. Po około 10 minutach duszenia
kapusty dodajemy do niej podsmażoną
wędlinę wraz z
cebulą,
grzyby oraz
śliwki (
wodę ze
śliwek oraz
grzybów również wlewamy do garnka z
kapustą). Następnie dodajemy 2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego,
kminek,
liście laurowe,
ziele angielskie,
jałowiec,
pieprz,
sól oraz
cukier (ilość przypraw zależy od tego jaki smak chcemy uzyskać, więc każdy dodaje wg uznania). Na koniec dodajemy szczyptę
przyprawy do bigosu oraz 2 łyżki
czerwonego wina. Mieszamy wszystko ze sobą. Na małej patelni rozgrzewamy
masło. Dodajemy
mąkę i smażymy przez kilka sekund. Do tego dodajemy kilka łyżek soku z bigosu, mieszamy ze sobą i całość wlewamy do garnka. Bigos gotujemy jeszcze przez 10 minut co jakiś czas mieszając.