Wykonanie
            Chyba jedno z najlepszych naszych 
polskich dań. Interesujące jest czy są takie osoby, które nie jadły nigdy tego dania.Czy bigos jest ciekawym daniem, które warto zrobić? Myślę, że jest kilka plusów, na które zasługuje ta potrawa. Chociażby to, iż pomimo ciągłego odgrzewania nie 
traci swoich walorów 
smakowych jak również niepowtarzalnego zapachu. Na dużą uwagę zasługuje tez fakt, iż jest to tradycyjna dla kuchni polskiej potrawa. Prawdopodobnie w kuchni staropolskiej, zwłaszcza na polowaniach, znany był "bigos z wiwatem", polegający na ogrzewaniu przygotowanej wcześniej potrawy w garnku z pokrywką szczelnie przylepioną 
ciastem. Głośne '"wystrzelenie" pokrywki, pod wpływem ciśnienia, oznaczało gotowość potrawy do spożycia. Warto dodać, że każdy szanujący się szlachcic, wybierając się na kulig, polowanie czy też odwiedziny do sąsiada zabierał ze sobą tenże kociołek z bigosem.Przepis na bigos zaczerpnąłem od mojej Mamy. Zawsze z przyjemnością zajadam się nim w domu oczywiście z dodatkiem 
pieczywa.Składniki:- kg 
kiszonej kapusty- 10 suszonych 
śliwek- różne rodzaje 
wędlin (ja użyłem wiejskiej 
kiełbasy, 
boczku oraz 
szynki)- 
cebula żółta- 
grzyby suszone- 
wino czerwone- 
koncentrat pomidorowy- łyżka 
mąki- łyżka 
masła- 
przyprawa do bigosu- 
sól- świeżo zmielony 
pieprz- 
ziele angielskie- 
liście laurowe- 
kminek- 
cukier- 
jałowiecPrzygotowanie:Do dużego garnka wrzucamy 
kiszoną kapustę oraz nie całą szklankę 
wody. Gotujemy pod przykryciem około pół godziny. W osobnych rondelkach gotujemy 
suszone grzyby i 
śliwki przez około 5 minut. 
Wędliny kroimy na mniejsze kawałki np w kostkę i smażymy na patelni do momentu aż się ładnie zrumienią. Następnie na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę 
cebulę i smażymy aż 
cebula się zeszkli. Po około 10 minutach duszenia 
kapusty dodajemy do niej podsmażoną 
wędlinę wraz z 
cebulą, 
grzyby oraz 
śliwki (
wodę ze 
śliwek oraz 
grzybów również wlewamy do garnka z 
kapustą). Następnie dodajemy 2 łyżeczki 
koncentratu pomidorowego, 
kminek, 
liście laurowe, 
ziele angielskie, 
jałowiec, 
pieprz, 
sól oraz 
cukier (ilość przypraw zależy od tego jaki smak chcemy uzyskać, więc każdy dodaje wg uznania). Na koniec dodajemy szczyptę 
przyprawy do bigosu oraz 2 łyżki 
czerwonego wina. Mieszamy wszystko ze sobą. Na małej patelni rozgrzewamy 
masło. Dodajemy 
mąkę i smażymy przez kilka sekund. Do tego dodajemy kilka łyżek soku z bigosu, mieszamy ze sobą i całość wlewamy do garnka. Bigos gotujemy jeszcze przez 10 minut co jakiś czas mieszając.
