ßßß
Składniki:1 kg kiszonej kapusty30 dag surowej łopatki lub szynki1 duża laska kiełbasy20 dag wędzonego boczku1 duża cebula10 śliwek suszonychliście lauroweziele angielskieprzyprawa do bigosukminek2 łyżki koncentratu pomidorowegokilka suszonych grzybówSposób przygotowania:1. Mięso myjemy, kroimy na małe kawałeczki i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju.2. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, kroimy, wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Kiedy się zagotuje to odlewamy wodę i wlewamy świeżą. Jeśli kapusta jest nadal za kwaśna to czynność powtarzamy.3. Do gotującej się kapusty rzucamy mięso z patelni, liście laurowe, ziele angielskie i suszone grzybki. Całość dusimy.4. W tym czasie siekamy cebulę i rumienimy na patelni. Następnie kroimy kiełbasę i również obsmażamy na patelni - podobnie postępujemy z boczkiem.5. Kiedy już kapusta będzie miękka to dorzucamy kiełbasę, boczek, cebulę, kminek, doprawiamy przyprawą do bigosu i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pokrojone w paseczki suszone śliwki. Całość mieszamy i zagotowujemy.
Smacznego!!!