Wykonanie
Wracając z Baranowa Sandomierskiego wstąpiliśmy do Karczmy Jorgula w Nowej Dębie. Zamówiliśmy sobie bigos po
myśliwsku. Tak nam posmakował, że postanowiłam mniej więcej odtworzyć co tam się znajdowało i zrobiłam podobny bigos. Po prostu pycha!!! Bigos zrobiłam z 1 kg
kapusty, ale zawsze można zwiększyć ilość.
Składniki:1 kg
kiszonej kapusty30 dag surowej
łopatki lub
szynki1 duża laska
kiełbasy20 dag
wędzonego boczku1 duża
cebula10
śliwek suszonych
liście lauroweziele angielskieprzyprawa do bigosu
kminek2 łyżki
koncentratu pomidorowegokilka
suszonych grzybówSposób przygotowania:1.
Mięso myjemy, kroimy na małe kawałeczki i obsmażamy na niewielkiej ilości
oleju.2.
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, kroimy, wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką
wody. Kiedy się zagotuje to odlewamy
wodę i wlewamy świeżą. Jeśli
kapusta jest nadal za kwaśna to czynność powtarzamy.3. Do gotującej się
kapusty rzucamy
mięso z patelni,
liście laurowe,
ziele angielskie i
suszone grzybki. Całość dusimy.4. W tym czasie siekamy
cebulę i rumienimy na patelni. Następnie kroimy
kiełbasę i również obsmażamy na patelni - podobnie postępujemy z
boczkiem.5. Kiedy już
kapusta będzie miękka to dorzucamy
kiełbasę,
boczek,
cebulę,
kminek, doprawiamy
przyprawą do bigosu i dodajemy
koncentrat pomidorowy oraz pokrojone w paseczki
suszone śliwki. Całość mieszamy i zagotowujemy.
Smacznego!!!