Wykonanie
W ubiegłą sobotę u mnie w domu odbywało się coroczne kiszenie
kapusty (przepis niebawem na blogu). Po skończonej pracy nabraliśmy ochotę na pyszny domowy bigos, a że wszystkie potrzebne produkty miałam w domu to długo nie zastanawiałam się nad jego przygotowaniem. Dodatek
suszonych grzybów czyni go bardziej szlachetnym i niezwykle podkręca jego smak. Bigos jest pyszny, nie za tłusty i bardzo aromatyczny. Serdecznie polecam;)
Składniki:1,5 litra
kapusty kiszonej3
cebule2
marchewkidwie garści
suszonych grzybówgarść suszonych
śliwek1 kg
kiełbasy2 łyżki
majerankupieprz1.5 łyżki
kminku3
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiego3-4 łyżki
koncentratu pomidorowegoWykonanie:
Kapustę wypłukać, odcisnąć i pokroić na mniejsze kawałki.
Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
cebulę pokroić w piórka.
Kiełbasę pokroić w kostkę.
Marchew,
cebulę i
kiełbasę razem podsmażyć (bez tłuszczu). Pokrojoną
kapustę przełożyć do garnka i zalać ciepłą przegotowaną
wodą, dodać
liście laurowe,
ziele angielskie,
majeranek i
kminek, gotować.W
między czasie
grzyby zalać wrzącą
wodą i pozostawić pod przykryciem na około 30 minut, po tym czasie odcisnąć je z
wody, pokroić na kawałki i dodać do gotującej się
kapusty. Kolejno do
kapusty dodać podsmażoną
kiełbasę,
marchew,
cebulę, oraz pokrojone
śliwki, wymieszać. Następnie doprawić ją
pieprzem oraz
solą. Całość gotujemy do czasu, aż
kapusta zmięknie i większość
woda z
kapusty odparuje. Na sam koniec dodajemy 3-4 łyżki
koncentratu pomidorowego, mieszamy.
Smacznego ;)