Wykonanie
Mój przepis na ta klasyczną potrawę :)
1,5 kg
kiszonej kapusty (może być z
marchewką)0,5 kg
wołowiny (zwykle
daję gulaszową)0,6 kg
wieprzowiny (
daję chudą
łopatkę)30 dag
kiełbasy30 dag
boczku wędzonego2 duże
cebule6 kawałków
grzybków suszonych (
daję podgrzybki lub
borowiki)6 suszonych
śliwek lub 2 kopiaste łyżki powidła2
liście laurowe1/4 łyżeczki
kminku5 ziarenek
ziela angielskiego8 ziarenek
pieprzu czarnego, jeśli macie
jałowiec,
dajcie 4 sztukiczarny mielony
pieprz, ostra i
słodka papryka wg upodobań3 łyżki
koncentratu pomidorowegosól4 ząbki
czosnku (po 2 do każdego rodzaju
mięsa)
Kapustę przepłukujemy pod bieżącą
wodą, odciskamy, kroimy drobno, wkładamy do dużego garnka, dodajmy
liście laurowe,
kminek, ziele,
jałowiec, przepłukane
grzybki, zalewamy
wodą tak, by leciutko przykryła
kapustę, gotujemy do miękkości ( u mnie tym razem trwało to około 60 minut), wyłączamy gaz, odstawiamy na 24 godziny (dałam na balkon).Następnego dnia
wołowinkę i
wieprzowinę kroimy na kawałki, gotujemy osobno w wodzie z
solą,
pieprzem,
czosnkiem do miękkości.
Kapustę podlać niewielką ilością
wody, zagotować, przełożyć do niej
mięsko, wrzucić
śliwki (lub dodać powidła), gotować około 15 minut często mieszając.
Boczek pokroić w paseczki, zrumienić na patelni (jeśli jest chudy, można dolać odrobinkę
oleju),
boczek przełożyć do garnka z bigosem, na tym samym tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę
kiełbasę wraz z
cebulą, przełożyć do bigosu, zagotować, wymieszać delikatnie, dodać koncentrat, doprawić.