Wykonanie
Chociaż Wielkopolska jest mi całkowicie odległa zarówno geograficznie jak i mentalnie w tym roku na święta gościł u mnie bigos według temtejszego przepisu. Nie jest to danie,
kóre robi się zbyt często ale jeśli już to zwykle wychodzą wielkie ilości. W tym przepisie wszysko bazuje na 1 kg
kapusty więc jak dla mnie nietypowo ale idealnie. Różnica od tego bigosu, który robiłam do tej
pory polega na obróbce
boczku i dodatku nieco innych
ziół. No i oczywiście jest dużo suszonego aromatu a to dzięki
śliwkom jak i
grzybom. Bigos jest pyszny, aromatyczny i na pewno znajdzie swoich amatorów.
Źródło: Polska kuchnia regionalna, wyd. SBMSkładniki:1 kg
kiszonej kapusty40 dag
wędzonego boczku20 dag
cienkiej kiełbasy1/2 kg
wieprzowego mięsa np. karczek,
łopatka2 łyżki
smalcu10 dag
suszonych grzybów20 dag suszonych
śliwek1
cebula2 łyżki
koncentratu pomidorowego3 ząbki
czosnkuziele angielskieliść laurowymajeraneksól,
pieprzGrzyby namoczyć dzień wcześniej, odsączyć, pokroić.
Kiełbasę pokroić w kostkę,
śliwki również. Ugotować
boczek w wodzie z dodatkiem
liścia laurowego i
ziela angielskiego, odcedzić ale
wody nie wylewać.
Boczek pokroić w kostkę a
wywarem zalać posiekaną
kapustę.
Mięso pokroić w kostkę. Na
smalcu zeszklić pokrojoną w kostkę
cebulę, dodać
mięso, przesmażyć. Podlać
wodą, dodać
grzyby,
wywar grzybowy (najlepiej stopniowo) oraz
śliwki i
koncentrat pomidorowy. Dusić do miękkości
mięsa, dodać do
kapusty razem z
boczkiem,
kiełbasą i
śliwkami. Wymieszać, przyprawić roztartym
czosnkiem,
majerankiem,
solą i
pieprzem. Dusić na małym ogniu 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.Smacznego:)