ßßß Cookit - przepis na Bigos wielkopolski

Bigos wielkopolski

nazwa

Wykonanie

Chociaż Wielkopolska jest mi całkowicie odległa zarówno geograficznie jak i mentalnie w tym roku na święta gościł u mnie bigos według temtejszego przepisu. Nie jest to danie, kóre robi się zbyt często ale jeśli już to zwykle wychodzą wielkie ilości. W tym przepisie wszysko bazuje na 1 kg kapusty więc jak dla mnie nietypowo ale idealnie. Różnica od tego bigosu, który robiłam do tej pory polega na obróbce boczku i dodatku nieco innych ziół. No i oczywiście jest dużo suszonego aromatu a to dzięki śliwkom jak i grzybom. Bigos jest pyszny, aromatyczny i na pewno znajdzie swoich amatorów.
Źródło: Polska kuchnia regionalna, wyd. SBM
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
40 dag wędzonego boczku
20 dag cienkiej kiełbasy
1/2 kg wieprzowego mięsa np. karczek, łopatka
2 łyżki smalcu
10 dag suszonych grzybów
20 dag suszonych śliwek
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
ziele angielskie
liść laurowy
majeranek
sól, pieprz
Grzyby namoczyć dzień wcześniej, odsączyć, pokroić. Kiełbasę pokroić w kostkę, śliwki również. Ugotować boczek w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, odcedzić ale wody nie wylewać. Boczek pokroić w kostkę a wywarem zalać posiekaną kapustę. Mięso pokroić w kostkę. Na smalcu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mięso, przesmażyć. Podlać wodą, dodać grzyby, wywar grzybowy (najlepiej stopniowo) oraz śliwki i koncentrat pomidorowy. Dusić do miękkości mięsa, dodać do kapusty razem z boczkiem, kiełbasą i śliwkami. Wymieszać, przyprawić roztartym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2015/01/Bigos-wielkopolski.html