ßßß
Składniki:1 kg kapusty kiszonej1 kg kapusty białej½ kg mięsa wieprzowego lub wołowego½ kg kiełbasy jałowcowej½ kg wędzonego boczku2 cebule½ szklanki suszonych grzybów1 łyżka smalcuSól, pieprz do smaku1 łyżka majerankuZiele angielskieLiście laurowe2 łyżki koncentratu pomidorowego10 dag suszonych śliwek½ szklanki czerwonego winaWykonanie:Grzyby opłukać i namoczyć na kilka godzin. Mięso, kiełbasę, boczek pokroić w kostkę. Kapustę kiszoną dokładnie opłukać i drobno posiekać . Biała kapustę również drobno poszatkować i połączyć obie kapusty. Podlać odrobiną wody i wkładać kolejno produkty do brytfanny razem z mięsem i wędliną. Wlać wywar po grzybach, a grzyby drobno posiekać i włożyć do bigosu razem z usmażoną cebulą. Następnie dodać drobno pokrojone śliwki, przyprawić do smaku, wymieszać z koncentratem pomidorowym, podlać czerwonym winem i piec w piekarniku przez dwie godziny w temperaturze 180- 200 stopni. Następnego dnia wymieszać bigos, w razie potrzeby doprawić i piec przez kolejną godzinę.