ßßß
Składniki:1 kg kapusty kiszonej1 kg kapusty białejokoło 70 dag mięsa wieprzowego0,5 kg wędzonego boczku0,5 kg kiełbasy3/4 szklanki suszonych grzybów1 l wywaru z rosołu3 cebulesmalec do podsmażaniaprzecier pomidorowy - około 0,7 LPrzyprawy:1 liść laurowy4 ziarna jałowca3 ziarna ziela angielskiego3 ziarna pieprzu3 łyżki majerankusól i pieprzWykonanie:Grzyby namoczyć około godzinę w wodzie, następnie je ugotować (wodę posolić dość mocno). Białą kapustę poszatkować, kiszoną odsączyć. Jeżeli jest bardzo kwaśna można przepłukać. Mięsa, kiełbasę pokroić w kostkę. Boczek pokroić drobno, uprzednio usuwając skórę. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki, następnie w plasterki. Zrumienić na tłuszczu najpierw cebulę, następnie mięso. Do dużego garnka włożyć oba rodzaje kapusty i posolić lekko. Zalać wywarem z rosołu, i z grzybów, dołożyć liść laurowy, ziarna, oraz skórkę która pozostała nam z boczku. Gotować aż kapusta zmięknie.Następnie włożyć do garnka mięso i wlać tłuszcz ze smażenia, cebulę. Doprawić do smaku pieprzem, solą i majerankiem. Pogotować jeszcze chwilkę.Kiedy już wszystkie składniki są gotowe, dodajemy przecier pomidorowy, całość dokładnie mieszając. Bigos powinien się przegryźć przez kilka godzin, tak aby wszystkie składniki przeszły swoim aromatem. Dopiero wtedy nabiera właściwego smaku.Życzę Smacznego, i ciepło pozdrawiam.KASIA ;)