ßßß
Bigos .... i wszystko jasne.Nadchodzą Święta i bigos jest daniem obowiązkowym.Zresztą nie tylko na święta, danie to jest podstawą kuchni polskiej.Składniki:2 kg.kwaśnej kiszonej kapustygarść suszonych grzybów i zmielonych kurekok.10-15 suszonych śliwekokoło 2 szklanek czerwonego wytrawnego winagotowane mięso np.z rosołukiełbasa/chudy wędzony boczekkminek,pieprz,majeranek,sólziele angielskie,liście laurowe1 cebulałyżka koncentratu pomidorowegoKiszoną kapustę najlepiej kwaśną,pokroiłam na mniejsze części.Podlałam ją wodą, dodałam kurki, ziele angielskie, liście laurowe i gotowałam.
Namoczyłam suszone grzyby.
Na patelni podsmażyłam kiełbasę,cebulę i wędzony boczek.
Dodałam wszystko do kapusty.
Wsypałam przyprawy.
Podsmażyłam pokrojone i ugotowane mięso.Może to być łopatka,szynka lub inne.
Pokroiłam grzyby i śliwki.
Dodałam suszone śliwki i grzyby.
Wlałam czerwone wino.
Na koniec dodałam koncentrat pomidorowy,dla smaku i koloru.
Gotowałam i mieszałam około 2 godzin.Bigos odsmażany na drugi,trzeci dzień a nawet po tygodniu jest najlepszy.Smacznego!