ßßß Cookit - przepis na BIGOS NA CZERWONYM WINIE Z GRZYBAMI I SUSZONYMI ŚLIWKAMI

BIGOS NA CZERWONYM WINIE Z GRZYBAMI I SUSZONYMI ŚLIWKAMI

nazwa

Wykonanie

Bigos .... i wszystko jasne.
Nadchodzą Święta i bigos jest daniem obowiązkowym.
Zresztą nie tylko na święta, danie to jest podstawą kuchni polskiej.
Składniki:
2 kg.kwaśnej kiszonej kapusty
garść suszonych grzybów i zmielonych kurek
ok.10-15 suszonych śliwek
około 2 szklanek czerwonego wytrawnego wina
gotowane mięso np.z rosołu
kiełbasa/chudy wędzony boczek
kminek,pieprz,majeranek,sól
ziele angielskie,liście laurowe
1 cebula
łyżka koncentratu pomidorowego
Kiszoną kapustę najlepiej kwaśną,pokroiłam na mniejsze części.
Podlałam ją wodą, dodałam kurki, ziele angielskie, liście laurowe i gotowałam.
Namoczyłam suszone grzyby.
Na patelni podsmażyłam kiełbasę,cebulę i wędzony boczek.
Dodałam wszystko do kapusty.
Wsypałam przyprawy.
Podsmażyłam pokrojone i ugotowane mięso.
Może to być łopatka,szynka lub inne.
Pokroiłam grzyby i śliwki.
Dodałam suszone śliwki i grzyby.
Wlałam czerwone wino.
Na koniec dodałam koncentrat pomidorowy,dla smaku i koloru.
Gotowałam i mieszałam około 2 godzin.
Bigos odsmażany na drugi,trzeci dzień a nawet po tygodniu jest najlepszy.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2011/12/bigos-na-czerwonym-winie-z-grzybami-i.html