Wykonanie
Bigos, jedna z potraw tradycyjnej kuchni polskiej ale chyba jedyna która tym smaczniejsza im więcej
razy odgrzewana.Składniki (na duży gar) :2,5 kg
kapusty kiszonej (mam swojską)1 kg
mięsa wieprzowego np.
karkówki0,3 kg
kiełbasy, 2 różne rodzaje0,2 kg
boczku wędzonego300 gr
koncentratu pomidorowego1 duża
cebulaziele angielskie,
liść laurowy,
kminek,
majeraneksól,
pieprztłuszcz do smażeniaPrzygotowanie :
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, poszatkować i jeśli jest zbyt kwaśna trzeba ją przepłukać, przełożyć do dużego garnka zalać
wodą w ilości aby zakryła całą
kapustę, dodać ziele,
liść laurowy, i
kminek i gotować na małym ogniu. Ugotowaną
kapustę odcedzić z nadmiaru
wody.
Kiełbasy,
boczek i
cebulę pokroić, podsmażyć i przełożyć do
kapusty. Podobnie z
karkówką - pokroić w małe kawałki, usmażyć na gotowo i pod koniec dodać słoiczek koncentratu, podsmażać jeszcze chwilę aby wydobyć głębię koloru i smaku i całość przełożyć do
kapusty, wymieszać.Jeśli trzeba, można dodać jeszcze trochę
koncentratu pomidorowego, wymieszać i dopiero teraz doprawiać
solą,
pieprzem i
majerankiem.Wystudzić i najlepiej przemrozić.Najlepszy już od dnia drugiego po odgrzaniu.