ßßß


Składniki:2 główki kapusty białej1 garść kapusty kiszonej1 duża cebula200 gr boczku wędzonego20 gr grzybów suszonych300 gr kiełbasy jałowcowejkoncentrat pomidorowysólpieprz w ziarenkachmajeranek3 ziarna jałowca3 ziarna ziela angielskiego3 liście laurowekminek (odrobina)cukier do smakusmalecbulion najlepiej mięsnywoda z grzybów8 suszonych śliwekDzień prędzej zaczynamy od namoczenia grzybów.Kapusty szatkujemy drobno. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy łyżkę smalcu i wrzucamy na to naszą poszatkowaną kapustę, minutkę podsmażamy. Następnie zalewamy wszystko bulionem dodajemy przyprawy, gotujemy na bardzo wolnym ogniu. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę i kiełbasę w talarkach pod koniec dorzucamy do tego cebule pokrojoną w piórka. To wszystko dodajemy do gotującej się kapusty. Dalej gotujemy aż do miękkości kapusty. Pod koniec gotowania naszego bigosu dodajemy pokrojone grzyby, śliwki i dolewamy wodę z grzybów (tylko najlepiej robić to łyżką bo na dnie naczynia może znajdować się piasek z grzybów) a na sam koniec dodajemy koncentrat i doprawiamy w razie konieczności. Ja mój bigos odgrzewałam przez 3 dni zanim go zamroziłam.