ßßß Cookit - przepis na Bigos palce lizać

Bigos palce lizać

nazwa

Wykonanie

Taki mój ulubiony z małą ilością kapusty kiszonej i ogromną porcją kapusty białej a do tego kiełbaska i boczuś. Polecam mój bigosik już leży w zamrażalniku.
Składniki:
2 główki kapusty białej
1 garść kapusty kiszonej
1 duża cebula
200 gr boczku wędzonego
20 gr grzybów suszonych
300 gr kiełbasy jałowcowej
koncentrat pomidorowy
sól
pieprz w ziarenkach
majeranek
3 ziarna jałowca
3 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
kminek (odrobina)
cukier do smaku
smalec
bulion najlepiej mięsny
woda z grzybów
8 suszonych śliwek
Dzień prędzej zaczynamy od namoczenia grzybów.
Kapusty szatkujemy drobno. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy łyżkę smalcu i wrzucamy na to naszą poszatkowaną kapustę, minutkę podsmażamy. Następnie zalewamy wszystko bulionem dodajemy przyprawy, gotujemy na bardzo wolnym ogniu. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę i kiełbasę w talarkach pod koniec dorzucamy do tego cebule pokrojoną w piórka. To wszystko dodajemy do gotującej się kapusty. Dalej gotujemy aż do miękkości kapusty. Pod koniec gotowania naszego bigosu dodajemy pokrojone grzyby, śliwki i dolewamy wodę z grzybów (tylko najlepiej robić to łyżką bo na dnie naczynia może znajdować się piasek z grzybów) a na sam koniec dodajemy koncentrat i doprawiamy w razie konieczności. Ja mój bigos odgrzewałam przez 3 dni zanim go zamroziłam.
Źródło:http://gotoweprzepisy.blogspot.com/2012/12/bigos-palce-lizac.html