Wykonanie
Postanowiłam, że na tę Święta przygotuję wyśmienity bigos pieczony, który smakuję jeszcze lepiej niż gotowany. Polecam!
Składniki:2 główki
kapusty (można dodać zamiast 1 główki -
kapustę kiszoną Ja nie lubię )2
cebulę200 gr
boczku wędzonego20 gr
suszonych grzybów300 gr
kiełbasy jałowcowej lub
myśliwskiej1 kg
żeberek wieprzowychkoncentrat pomidorowysólpieprzmajeranekpo 6 ziarenek jałowca i
ziela angielskiego6
liści laurowychodrobina
kminkucukier do smaku
smalecciepły
bulion mięsny lub
grzybowy około 2-3 szklanki (może być z kostki)garść suszonych
śliwekpapryka w proszku
Grzyby moczymy.
Kapustę szatkujemy bardzo drobno.
Żeberka porcjujemy solimy i
pieprzymy.
Cebulę kroimy w kostkę.
Boczek i
kiełbasę kroimy w większą kostkę.
Grzyby wyciągamy z
wody i kroimy,
bulion zostawiamy. Na odrobinie
smalcu w brytfannie podsmażamy
mięs,
boczek,
kiełbasę i
cebulę. Wyjmujemy wszystko na talerz a na pozostałym tłuszczu podsmażamy delikatnie
kapustę.Wyciągamy
kapustę na oddzielny talerz. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C z termoobiegiem. Do brytfanny wkładamy warstwami
mięso z
cebulą,
kapustę,
przyprawy,
grzyby,
mięso z
cebulą,
kapustę, pokrojone
śliwki oraz
sól i
pieprz. Zalać całość szklanką
bulionu i
wodą z
grzybów. Wstawić do piekarnika i piec godzinę (od czasu do czasu sprawdzając czy jest dość płynu i czy się nie przypala) po tym czasie zalać bigos resztą
bulionu wymieszanego z
koncentratem pomidorowym piec do miękkości kapuchy około 1,5 godziny. Na sam koniec doprawiamy jeszcze nasz bigos w razie konieczności
cukrem,
solą i
pieprzem. Bigos pieczemy pod przykryciem.