ßßß
Potrzebujemy:1 kg kiszonej kapusty1/2 średniej wielkości białej kapusty1/2 kg wieprzowiny (u mnie łopatka)50 g suszonych grzybów (u mnie borowiki)1 cebulę2-3 ząbki czosnku1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego1 opakowanie sosu pieczeniowego ciemnego4 ziela angielskie2 listki laurowe2 ziarna jałowca2 łyżki masłasólpieprzostra mielona paprykamajeranekKrok po kroku:Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy ok. 15 minut, następnie kroimy je na mniejsze kawałki.Białą kapustę szatkujemy, myjemy i wrzucamy do dużego garnka.Kapustę kiszoną kroimy, ewentualnie odciskamy nadmiar wody i dodajemy do garnka.Kapusty zalewamy wodą, tak aby były nią przykryte. Dodajemy grzyby, ziele angielskie, listki laurowe oraz jałowiec. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Z ugotowanej już kapusty ewentualnie można odlać trochę wody.W tym czasie myjemy mięso, oczyszczamy z błon i tłuszczu i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę lub pióra, a czosnek w plasterki. Cebulę i czosnek podsmażamy na maśle, następnie dodajemy mięso. Gdy mięso się zrumieni, wlewamy ok. 1/2 szklanki ciepłej wody i dusimy mięso pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.W rondelku przygotowujemy sos pieczeniowy zgodnie z przepisem na opakowaniu.Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy je do kapusty. Dodajemy również koncentrat pomidorowy oraz przygotowany wcześniej sos i wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy. Gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut.Smacznego! :)Dobre rady:bigos najlepiej przygotować na dzień lub nawet dwa dni przed spożyciem - wtedy wszystkie smaki zdążą się przegryźć;do bigosu można dodać również kiełbasę czy boczek - podsmażamy je wtedy, tak jak mięso i dodajemy do garnka z kapustami;polecam również wersję bigosu z wędzonymi śliwkami - kilka sztuk kroimy i dodajemy pod koniec gotowania;jeśli lubimy mniej wodnisty bigos (jak ja) - odlejmy więcej wody z gotowania kapusty;bigos można zamrozić i mieć awaryjny obiad;bigos jest smaczniejszy z każdym kolejnym podgrzaniem :)
