ßßß Cookit - przepis na Testowanie przez gotowanie!

Testowanie przez gotowanie!

nazwa

Wykonanie

Bigos to wspaniałe danie wywodzące się z kuchni staropolskiej.
Taki kilkudniowy jest najlepszy! :)
A, że dawno nie gościł na moim stole,
należało to szybko zmienić i przygotować duuuży garnek bigosu!
Teraz dla Was zadanie specjalne:
czas przeczytać przepis, udać się na zakupy, zakasać rękawy i przygotować go dla rodzinki!
Co Wy na to? ;)
Potrzebujemy:
1 kg kiszonej kapusty
1/2 średniej wielkości białej kapusty
1/2 kg wieprzowiny (u mnie łopatka)
50 g suszonych grzybów (u mnie borowiki)
1 cebulę
2-3 ząbki czosnku
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
1 opakowanie sosu pieczeniowego ciemnego
4 ziela angielskie
2 listki laurowe
2 ziarna jałowca
2 łyżki masła
sól
pieprz
ostra mielona papryka
majeranek
Krok po kroku:
Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy ok. 15 minut, następnie kroimy je na mniejsze kawałki.
Białą kapustę szatkujemy, myjemy i wrzucamy do dużego garnka.
Kapustę kiszoną kroimy, ewentualnie odciskamy nadmiar wody i dodajemy do garnka.
Kapusty zalewamy wodą, tak aby były nią przykryte. Dodajemy grzyby, ziele angielskie, listki laurowe oraz jałowiec. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Z ugotowanej już kapusty ewentualnie można odlać trochę wody.
W tym czasie myjemy mięso, oczyszczamy z błon i tłuszczu i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę lub pióra, a czosnek w plasterki. Cebulę i czosnek podsmażamy na maśle, następnie dodajemy mięso. Gdy mięso się zrumieni, wlewamy ok. 1/2 szklanki ciepłej wody i dusimy mięso pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
W rondelku przygotowujemy sos pieczeniowy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy je do kapusty. Dodajemy również koncentrat pomidorowy oraz przygotowany wcześniej sos i wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy. Gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut.
Smacznego! :)
Dobre rady:
bigos najlepiej przygotować na dzień lub nawet dwa dni przed spożyciem - wtedy wszystkie smaki zdążą się przegryźć;
do bigosu można dodać również kiełbasę czy boczek - podsmażamy je wtedy, tak jak mięso i dodajemy do garnka z kapustami;
polecam również wersję bigosu z wędzonymi śliwkami - kilka sztuk kroimy i dodajemy pod koniec gotowania;
jeśli lubimy mniej wodnisty bigos (jak ja) - odlejmy więcej wody z gotowania kapusty;
bigos można zamrozić i mieć awaryjny obiad;
bigos jest smaczniejszy z każdym kolejnym podgrzaniem :)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2015/01/bigos.html