ßßß Cookit - przepis na Bigos

Bigos

nazwa

Wykonanie

Bigos to danie które każdy wykonuje według własnego upodobania. Niektórzy powielają przepisy swoim mam i babć. Ja swój bigos robię od niedawna, a przepis na niego powstał z połączenia wielu które znalazłam w internecie i ze wskazówek znajomych i rodziny. W dodatkach można dokonywać zmian. Ja akurat tą wersję bigosu robię na kiełbasie i boczku ze swojskiej hodowli. Można wybrać inne mięso, albo w ogóle z niego zrezygnować.
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
500 g kapusty białej
2 średnie cebule
60 g suszonych grzybów
ok.500 g mięsa- łopatki, szynki lub kiełbasy
ok.100 g wędzonego boczku
150 g suszonych śliwek
garść rodzynek
łyżka miodu
1 koncentrat pomidorowy lub puszka pomidorów
przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, płatki chilli, kminek mielony, ziele angielskie, listek laurowy, jałowiec
Wykonanie:
Najpierw kapustę kiszoną i białą szatkuję i wrzucam do garnka. Zalewam wodą, tak aby przykryła całą kapustę. Dodaję 5 kulek ziela angielskiego, 5 jałowca i 4 liście laurowe. Ilość dodawanych przypraw to kwestia gustu, ja nigdy ich nie żałuje,ponieważ uwielbiam aromatyczne dania.
Kapusta musi gotować się dość długo, średnio około 1,5 h. Musicie sprawdzać aż będzie miękka.
Kiedy jest już gotowa odlewam z niej płyn. Wyciągam przy okazji ziele, jałowiec i listek. Następnie dodaję resztę składników. Podsmażam cebulkę, którą wcześniej kroję w kostkę. Podobnie robię z boczkiem i kiełbasą. Jeśli do bigosu dodaję mięso typu łopatka lub szynka, gotuje je wcześniej w osobnym garnku i po ugotowaniu kapusty dodaje do reszty składników.
Śliwki, grzyby i rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam na około 30 minut. Następnie grzyby i śliwki kroję, rodzynki dodaję w całości i wszystko przekładam do garnka z kapustą.
Na koniec doprawiam koncentratem. Na wielki garnek bigosu dodaje cały słoiczek koncentratu.
Przyprawiam do smaku. Polecam przyprawić papryką wędzoną i mielonym kminkiem,która idealnie pasują do tego dania. Reszta przypraw to kwestia własnych upodobań.
Źródło:http://krainaroznychsmakow.blogspot.com/2015/01/bigos.html