Wykonanie
Bigos to danie które każdy wykonuje według własnego upodobania. Niektórzy powielają przepisy swoim mam i babć. Ja swój bigos robię od niedawna, a przepis na niego powstał z połączenia wielu które znalazłam w internecie i ze wskazówek znajomych i rodziny. W dodatkach można dokonywać zmian. Ja akurat tą wersję bigosu robię na
kiełbasie i
boczku ze swojskiej hodowli. Można wybrać inne
mięso, albo w ogóle z niego zrezygnować.Składniki:1 kg
kapusty kiszonej500 g
kapusty białej2 średnie
cebule60 g
suszonych grzybówok.500 g
mięsa-
łopatki,
szynki lub
kiełbasyok.100 g
wędzonego boczku150 g suszonych
śliwekgarść
rodzynekłyżka
miodu1
koncentrat pomidorowy lub puszka
pomidorówprzyprawy:
sól,
pieprz,
papryka wędzona,
płatki chilli,
kminek mielony,
ziele angielskie,
listek laurowy,
jałowiecWykonanie:Najpierw
kapustę kiszoną i białą szatkuję i wrzucam do garnka. Zalewam
wodą, tak aby przykryła całą
kapustę. Dodaję 5 kulek
ziela angielskiego, 5 jałowca i 4
liście laurowe. Ilość dodawanych przypraw to kwestia gustu, ja nigdy ich nie żałuje,ponieważ uwielbiam aromatyczne dania.
Kapusta musi gotować się dość długo, średnio około 1,5 h. Musicie sprawdzać aż będzie miękka.Kiedy jest już gotowa odlewam z niej płyn. Wyciągam przy okazji ziele,
jałowiec i listek. Następnie dodaję resztę składników. Podsmażam
cebulkę, którą wcześniej kroję w kostkę. Podobnie robię z
boczkiem i
kiełbasą. Jeśli do bigosu dodaję
mięso typu
łopatka lub
szynka, gotuje je wcześniej w osobnym garnku i po ugotowaniu
kapusty dodaje do reszty składników.
Śliwki,
grzyby i
rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam na około 30 minut. Następnie
grzyby i
śliwki kroję,
rodzynki dodaję w całości i wszystko przekładam do garnka z
kapustą.Na koniec doprawiam koncentratem. Na wielki garnek bigosu dodaje cały słoiczek koncentratu.Przyprawiam do smaku. Polecam przyprawić
papryką wędzoną i mielonym
kminkiem,która idealnie pasują do tego dania. Reszta przypraw to kwestia własnych upodobań.