ßßß Cookit - przepis na Ciasto z Rabarbarem

Ciasto z Rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Manifest Wiosenny
Manifest Wiosenny - naturalne soki owocowe i warzywne. Żyj zdrowo i w zgodzie z naturą ! Odrzuć wszystko co sztuczne ! więcej→
Napój Imbirowy
Napój Imbirowy przepis na rozgrzewający napój przygotowany na bazie imbiru, miodu i cytryny. Napój imbirowy świetnie rozgrzewa i pobudza krążenie więcej→
Batoniki, Muffinki, Ciasteczka, Czekoladki Bez kategorii Ciasta bez Pieczenia Ciasta i Desery Ciasta na Wielkanoc Ciasta Pieczone - Domowe Wypieki Ciasta Świąteczne Deserek.TV Desery Jogurtowe Desery na Zimno Desery na zimno Drinki, Alkohole, Likiery Jogurt to Zdrowie Jogurty Naturalne Jogurty Owocowe Jogurty Owocowe Jogurty Smakowe Koktajle Dietetyczne i Energetyczne Koktajle Jogurtowe Napoje Napoje Chłodzące Napoje rozgrzewające Poradniki - Jak Zrobić? Poradniki Video Promocje Przepisy Dietetyczne Sklep Szybkie Przekąski Zdrowa Żywność
Zobacz Jak zrobić Ciasto z Rabarbarem – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Ciasto z Rabarbarem oraz budyniem – jest to przepis, który został ” zaczerpnięty” z przepisów p. Roberta Sowy . Jest to kolejny prosty przepis, który także można wykorzystać na zrobienie szarlotki . Jest to zwykłe kruche razowe ciasto z rabarbarem i budyniem, a jednak nie całkiem takie zwykłe
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem . Jak ktoś lubi moc słodkości może polać je lukrem
Bardzo ważne jest to, aby nie rozgotować rabarbaru w czasie krótkiego jego duszenia. Jestem ciekaw Waszych opinii więc zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Mi osobiści i wszystkim domownikom ciasto smakowało wybornie – równowaga słodkiego cukru z lekką „kwaskowością” rabarbaru
Zobacz także inne przepisy na smaczne ciasta i smaczne desery
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: ok. 40 min
Składniki : 1 porcja dla 6 osób
mąka pszenna 2 szklanki
mąka razowa 1 szklanka
zimne masło 100 g
szczypta soli
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
brązowy cukier 1/2 szklanki
jajko 2 szt.
miód lub Golden Syrup 1/2 szklanki
rabarbar 500 g + 2 łyżki wody + 2 łyżki cukru
budyń + 450 ml mleka
cukier puder do posypania
forma do pieczenia 15 cm x 25 cm lub 22 cm x 22 cm lub zbliżona
Krok 1
Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, oczyszczoną sodą, szczypta soli oraz mąka razową. Następnie wszystko przesiewamy przez sito. W kolejnym kroku dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i cukier. Całość siekamy nożem lub sprężyną do siekania. Dodajemy jajka oraz miód i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 40 min.
Krok 2
Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich wylepiamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia, a pozostałą część chowamy do lodówki.
Krok 3
Spód ciasta zapiekamy w piekarniku przez ok. 12-15 min. w temp. 180 C
Krok 4
Rabarbar kroimy na kawałki o długości 3-4 cm, dodajemy do garnka wraz z cukrem oraz 2-3 łyżkami wody. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 7-8 min. Rabarbar ie może się rozgotować więc musimy uważać – powinien być w kawałkach lecz miękki. Następnie przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcja na opakowaniu w 450 ml mleka.
Krok 5
Na zapieczony spód wykładamy rabarbar,a na rabarbar wykładamy budyń. Wierzch ciasta wylepiamy pozostałym ciastem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 35 – 40 min. Zostawiamy do wystudzenia na całą noc. Ciasto posypujemy cukrem pudrem
Zobacz także:
Smak Lata z Białą Czekoladą
Cytrynowy Sernik z Lemon Curd
Ciasto Salceson
Makowiec w paski przepis
Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Dirt Cake Szybki Deser na... Dirt Cake przepis na szybki deser...
Soti Natural - Zielona Herbata... Soti Natural - Zielona Herbata zamknięta...
Drożdżówki z Makiem Drożdżówki z makiem przepis na domowe...
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia beza biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe dieta dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop herbata herbata rozgrzewająca herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kartofelki marcepanowe kawa kawa i herbata kawa latte kawa mrożona kawa przepisy keks kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy krem rafaello kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki pomarańcza pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sól sól aromatyzowana sorbet sos stefanka syrop syrop piernikowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno szarlotka w szklance tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina
Źródło:http://deserektv.pl/ciasto-z-rabarbarem