ßßß Cookit - przepis na Ciasto

Ciasto

nazwa

Wykonanie

Manifest Wiosenny
Manifest Wiosenny - naturalne soki owocowe i warzywne. Żyj zdrowo i w zgodzie z naturą ! Odrzuć wszystko co sztuczne ! więcej→
Napój Imbirowy
Napój Imbirowy przepis na rozgrzewający napój przygotowany na bazie imbiru, miodu i cytryny. Napój imbirowy świetnie rozgrzewa i pobudza krążenie więcej→
Batoniki, Muffinki, Ciasteczka, Czekoladki Bez kategorii Ciasta bez Pieczenia Ciasta i Desery Ciasta na Wielkanoc Ciasta Pieczone - Domowe Wypieki Ciasta Świąteczne Deserek.TV Desery Jogurtowe Desery na Zimno Desery na zimno Drinki, Alkohole, Likiery Jogurt to Zdrowie Jogurty Naturalne Jogurty Owocowe Jogurty Owocowe Jogurty Smakowe Koktajle Dietetyczne i Energetyczne Koktajle Jogurtowe Napoje Napoje Chłodzące Napoje rozgrzewające Poradniki - Jak Zrobić? Poradniki Video Promocje Przepisy Dietetyczne Sklep Szybkie Przekąski Zdrowa Żywność
Ciasto Paj z Rabrbarem
Poradnik video jak zrobić Ciasto Paj – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
(15 ocena, 3 głosów)
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
CZEKOLADA CIASTO ŚWIĄTECZNE MURZYNEK PIERNIK SZ ARLOTKA
Ciasto Paj to bardzo kruche i delikatne ciasto z rabarbarem, jabłkami lub truskawkami. Im cieńsze ciasto tym smaczniejsze. Najlepiej smakuje z na ciepło z lodami waniliowymi. Ciasto Paj możemy wykonywać przez cały rok i rabarbar zastąpić jabłkami. Ja to ciasto bardzo często wykonuje w miesiącach zimowych i właśnie z jabłkami . Zapewne znacie różne przepisy na ciasta typu tarta, ale tego ciasta musicie koniecznie spróbować. Do jego wykonania potrzebne nam będą formy do tary o średnicy ok. 25 cm. – u mnie w domu taka 1 forma starcza na jedna osobę
Zobacz także: Sernik Bananowy , Ciasto z malinami w delikatnej piance,
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki: 1 porcja = 2 formy
Ciasto
mąka pszenna 2,75 szklanki
zimne masło lub margaryna 225 g
1 rozbite jajko wymieszane w szklance z 1/2 łyżki octu oraz dopełnione wodą do 1/2 szklanki
Nadzienie
rabarbar 4 szklanki
1/2 szklanki cukru
sok z cytryny 1 łyżka
szczypta soli
cukier waniliowy 1,5 łyżeczki
2 jajka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
forma o średnicy 25 cm
Ciasto Paj – opis wykonania
Krok 1
Do szklanki dodajemy 1 jajko, 1/2 łyżki stołowej octu i dolewamy zimno wodę do 1/2 wysokości szklanki. Widelcem dokładnie roztrzepujemy jajko z dodanymi składnikami.
Krok 2
Do miski dodajemy mąkę, sól i chłodna margarynę pokrojoną w kostkę. Wszystkie składniki siekamy nożem lub widelcem lub sprężyna do siekania (zobacz na filmie jak wygląda – bardzo przydatne narzędzie). Całość siekamy tak jak na kruszonkę. Następnie do środka masy wlewamy roztrzepane jajko z octem i wodą – szybko wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki na 40 min.
Krok 3
W tym samym czasie rabarbar kroimy na kawałki ok. 2-3 cm i dodajemy do dużego garna lub miski i dodajemy cukier. W szklance rozrabiamy 2 jajka z cukrem waniliowym, szczyptę soli i sok z cytryny – dokładnie całość mieszamy – roztrzepujemy widelcem i wylewamy na rabarbar. Posypujemy mąką ziemniaczaną i dokładnie wszystko mieszamy łyżką.
Krok 4
Ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy na grubość ok 1 mm. Następnie ciasto nawijamy na wałek i nakładamy na formę do pieczeni. Ciasto powinno luźno spoczywać na formie – delikatnie wylepiamy ciastem dno i boki formy. Wystające i zwisające krawędzie ciasta obcinamy nożem. Całe ciasto wraz z bokiem formy nakłuwamy widelcem – inaczej ciasto w czasie pieczenia popęka i nadzienie wyciekanie.
Krok 5
Do formy wyłożonej cienkim ciastem wykładamy część naszej masy rabarbarowej. Dokładnie rozprowadzamy. Pozostały kawałek ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 1 mm i nawijamy na wałek. Przenosimy i przykrywamy formę z nadzieniem. Ciasto powinno delikatnie spoczywać na formie. Delikatnie wyklejamy krawędzie formy i zlepiamy z ciastem spoczywającym na dnie – wystające kawałki ciasta obcinamy. Ciasto nakłuwamy widelcem aby powstała para w czasie pieczenia nie spowodowała popękania ciasta. Ciasto pieczemy w temp. 180 C na złoty kolor.
Autor: Deserek.TV | Google+
Zobacz także:
Szarlotka bez pieczenia
Ciasto Salceson
Deser Szarlotka w szklance
Szarlotka przepis z kruszonką
Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Dirt Cake Szybki Deser na... Dirt Cake przepis na szybki deser...
Soti Natural - Zielona Herbata... Soti Natural - Zielona Herbata zamknięta...
Drożdżówki z Makiem Drożdżówki z makiem przepis na domowe...
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia beza biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe dieta dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop herbata herbata rozgrzewająca herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kartofelki marcepanowe kawa kawa i herbata kawa latte kawa mrożona kawa przepisy keks kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy krem rafaello kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki pomarańcza pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sól sól aromatyzowana sorbet sos stefanka syrop syrop piernikowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno szarlotka w szklance tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina
Źródło:http://deserektv.pl/ciasto-paj-z-rabrbarem