ßßß
Sycące dania z fasolą - idealne na chłodyJesteś fanem fasolki po bretońsku? Mamy dla Ciebie 8 apetycznych przepisów na pełne smaku, sycące dania z fasolą, w tym kilka inspirowanych kuchniami z różnych stron świata.Szybkie rozgrzewąjace zupyPyszne po odgrzaniuUlubione dodatki do obiadu - idealne na zimęZestaw na sobotęZupa krem z paprykiPrzygotowanie: do 60 minutSkładniki:2 czerwone papryki, 2 pomarańczowe lub żółte papryki, 1 puszka (400 g) pomidorów pelati bez skóry, 1 szklanka bulionu, sól, cukier, śmietanka 30-procentowaPrzepis:Paprykę opiecz w rozgrzanym piekarniku, do momentu aż skórka będzie miała czarne plamy (obracaj paprykę w trakcie pieczenia). Upieczoną paprykę wystudź, a następnie obierz ze skórki. Do wysokiego rondla przełóż obraną paprykę, dodaj pomidory i całość zmiksuj. Dodaj bulion i zagotuj zupę. Dopraw do smaku solą i cukrem - dzięki cukrowi pozbędziesz się charakterystycznej dla papryki goryczki. Dodaj śmietankę - tyle, ile lubisz. Zupa jest również pyszna posypana pokruszonym kozim serem. Autor: Zuzanna Wiciejowska, Palce LizaćPrzygotowanie: 60 minutSkładniki:600 g surowego filetu z łososia ze skórą, 4 łyżki oliwy, 4 gałązki rozmarynu, Salsa: 2 dojrzałe pomidory malinowe, 1 mała czerwona cebula, 1 papryczka chilli (opcjonalnie), 2-3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, sól, pieprzPrzepis:Łososia oczyść, umyj, osusz, podziel na porcje. Rybę skórą do dołu przełóż do płaskiego naczynia, skrop oliwą i oprósz solą. Na każdym kawałku ułóż gałązkę rozmarynu i odwróć rybę skórą do góry (rozmaryn jest przyciśnięty rybą). Wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj salsę: pomidory umyj, osusz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w grubą kostkę. Cebulę i papryczkę bez gniazda nasiennego drobno posiekaj. Przełóż wszystko do miski, dodaj oliwę, sól, pieprz i wymieszaj. Odstaw na 30 minut, żeby składniki się przegryzły. Zamarynowaną rybę z rozmarynem przełóż skórą do dołu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Piecz 12-15 minut (czas pieczenia zależy od grubości filetów). Wyjmij z pieca, przełóż na talerze i podawaj z salsą. Autor: Paulina Kałka, Zuzanna Wiciejowska, Palce LizaćBrownies z białą czekoladą i pomarańcząPrzygotowanie: do 60 minutSkładniki:150 g gorzkiej czekolady, 5 jaj, 20 dag cukru trzcinowego, 10 dag cukru białego, 10 dag masła, 15 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao, 10 dag łuskanych orzechów włoskich, 1 duża pomarańcza z cienką skórką, 100 g białej czekoladyPrzepis:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Jajka łączymy z obydwoma gatunkami cukru, mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i masło. Orzechy siekamy, wrzucamy do ciasta. Sparzoną pomarańczę kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną białą czekoladę. Ciasto przelewamy do formy (25 x 25 cm) wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180°C. Powinno być z wierzchu chrupkie, a w środku wilgotne. Brownies podajemy na gorąco lub na zimno, z lodami waniliowymi. Źródło: Miesięcznik KuchniaZestaw na niedzielęZupa krem z groszkuPrzygotowanie: 30 minutSkładniki:3 szklanki groszku, 2 łyżki masła, 1 cebula pokrojona w kostkę, 3 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki), sól, cukierPrzepis:W garnku rozpuścić masło. Dodać cebulę i groszek, zamieszać. Dodać bulion, gotować krótko, tylko tyle, aby groszek był miękki. Zmiksować, dodać cukier, ewentualnie sól. Można przetrzeć przez sito, aby nie zostały żadne niezmiksowane skórki. Udekorować zupę lekko zakwaszoną ubitą śmietaną, grzankami, koperkiem. Autor: Agnieszka KręglickaSpaghetti z klasycznym sosem z jajka i parmezanuPrzygotowanie: 30 minutSkładniki:Składniki na ok. 500 g świeżego makaronu spaghetti: 400 g mąki semolina (z pszenicy durum), 4 jaja, 40 g soli, Sos: 100 g pancetty (boczek lub bekon), 160 g parmigiano reggiano (parmezan), 2 jaja, 4 żółtka jaj, natka piertuszki, sól, pieprz do smakuPrzepis:Przygotuj ciasto na makaron: wyrób elastyczne i gładkie ciasto ze wszystkich składników. Rozwałkuj i wytnij odpowiedni kształt (tu: spaghetti). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu. Przygotuj sos: na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę pancettę. W misce wymieszaj surowe jajka i żółtka ze startym parmezanem, pieprzem oraz pokrojoną natka pietruszki. Makaron ugotuj al dente i dodaj na patelnie do podsmażonej pancetty, wymieszaj, a następnie wlej sos jajeczny. Mieszaj całość, podsmażając delikatnie przez ok. 1 minutę, posól. Wyłóż makaron z sosem na talerze, dekorując listkiem natki pietruszki. Autor: Giancarlo Russo, Palce LizaćDrożdżówki z JabłkamiPrzygotowanie: powyżej 60 minutSkładniki: na ciasto (na ok 8-10 drożdżówek z jabłkami): 200 ml mleka, 40 g świeżych drożdży, 150 g cukru, 500 g mąki pszennej, 90 g miękkiego masła, 1 jajko, Składniki na nadzienie z jabłek: 0,5 kg jabłek, ok. 50 ml wody pół szkl. cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka masła, sok z połowy cytryny, Dodatkowo: 1 jajko, 4 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka cynamonuPrzepis:Ciasto: Mleko podgrzej aż będzie letnie. Dodaj do niego rozdrobnione drożdże oraz cukier i pozostaw na 5 minut w spokoju. Po upływie tego czasu dodaj mleko wymieszane z drożdżami i cukrem do mąki, masła i jajka. Wyrób elastyczne i jednolite ciasto i pozostaw w cieple do podwojenia objętości na ok 30-50 minut. Następnie wyrośnięte ciasto podziel na 8-10 równych części tworząc z nich placuszki. Nadzienie: Umyte pod bieżącą wodą i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrój w drobną kostkę, wrzuć na głęboką patelnię z dodatkiem pozostałych składników i smaż do momentu ich całkowitego zmięknięcia. Kiedy tak się stanie zblenduj je na mus i smaż jeszcze przez kilkanaście minut do czasu, aż mus lekko zgęstnieje. Gotowy przestudzony mus nakładaj na drożdżowe placuszki (ja nakładałam po pełnej łyżce, ale to zależy na ile bułeczek się zdecydujesz), a następnie zlep je dokładnie tworząc delikatnie owalne bułeczki. Na wierzch: Roztrzepanym jajkiem posmaruj wierzch bułeczek. Cukier i cynamon połącz ze sobą, a następnie takim jadalnym cynamonowym brokatem obsyp powierzchnię swoich bułeczek. Piecz w 180C przez ok 15-20 minut. Autor: Just My DeliciousGrudniowy numer magazynuJuż w sprzedaży!
12 numerów - tylko 99 , 00 złzamów prenumeratę >Magazyn Palce Lizać polecaPomysłowe dania z kozim seremWielbicieli przetworów z mleka koziego do jedzenie tego sera nie trzeba namawiać. Mamy nadzieję, że pomysłowe przepisy na potrawy z serkiem kozim zachęcą do spróbowania go również tych, którzy do tej pory byli sceptyczni.
POLECAMY
Jak kupować jajka?Jedynki, dwójki, albo trójki? Które jajko wybrać. Czym one tak naprawdę się różnią, o czym mówi numerek na jajku, albo jego brak?
Lekko pikantnie czy bardzo ostro?Dla jednych zbyt duża szczypta pieprzu to już za wiele, inni szukają większych wrażeń. Pamiętaj - to ważne, aby nie przyćmić ostrością smaku dania.
Jak zrobić rosół drobiowy?Najważniejsze jest dobrej jakości mięso i niespieszne gotowanie na mały ogniu.
SłonecznikW Europie przez dłuższy czas pełnił funkcję rośliny ozdobnej, choć jego zalety odżywcze znacznie przewyższają piękno kwiatów.wasze przepisyMiętowe papardelle z groszkiem i łososiemKokosowe placuszki z mangoSałatka cytrusowaSałatka z ryżu, tuńczyka i czerwonej fasoliSałatka z wędzonego łososia i awokadowięcej >
Znajdź nas na FacebookuCodziennie nowe przepisy i kulinarne inspiracje na Twojej tablicy. Polub nas!