Wykonanie
Inspiracje

Sycące dania z
fasolą - idealne na chłodyJesteś fanem
fasolki po bretońsku? Mamy dla Ciebie 8 apetycznych przepisów na pełne smaku, sycące dania z
fasolą, w tym kilka inspirowanych kuchniami z różnych stron świata.Szybkie rozgrzewąjace zupyPyszne po odgrzaniuUlubione dodatki do obiadu - idealne na zimęZestaw na sobotęZupa krem z
paprykiPrzygotowanie: do 60 minutSkładniki:2
czerwone papryki, 2
pomarańczowe lub
żółte papryki, 1 puszka (400 g)
pomidorów pelati bez skóry, 1 szklanka
bulionu,
sól,
cukier,
śmietanka 30-procentowaPrzepis:
Paprykę opiecz w rozgrzanym piekarniku, do momentu aż skórka będzie miała czarne plamy (obracaj
paprykę w trakcie pieczenia). Upieczoną
paprykę wystudź, a następnie obierz ze skórki. Do wysokiego rondla przełóż obraną
paprykę, dodaj
pomidory i całość zmiksuj. Dodaj
bulion i zagotuj zupę. Dopraw do smaku
solą i
cukrem - dzięki cukrowi pozbędziesz się charakterystycznej dla
papryki goryczki. Dodaj
śmietankę - tyle, ile lubisz. Zupa jest również pyszna posypana pokruszonym
kozim serem. Autor: Zuzanna Wiciejowska, Palce LizaćPrzygotowanie: 60 minutSkładniki:600 g surowego filetu z
łososia ze skórą, 4 łyżki
oliwy, 4 gałązki
rozmarynu, Salsa: 2 dojrzałe
pomidory malinowe, 1 mała
czerwona cebula, 1
papryczka chilli (opcjonalnie), 2-3 łyżki
oliwy z pierwszego tłoczenia,
sól,
pieprzPrzepis:
Łososia oczyść, umyj, osusz, podziel na porcje.
Rybę skórą do dołu przełóż do płaskiego naczynia,
skrop oliwą i oprósz
solą. Na każdym kawałku ułóż gałązkę
rozmarynu i odwróć
rybę skórą do góry (
rozmaryn jest przyciśnięty
rybą). Wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj salsę:
pomidory umyj, osusz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w grubą kostkę.
Cebulę i papryczkę bez gniazda nasiennego drobno posiekaj. Przełóż wszystko do miski, dodaj
oliwę,
sól,
pieprz i wymieszaj. Odstaw na 30 minut, żeby składniki się przegryzły. Zamarynowaną
rybę z
rozmarynem przełóż skórą do dołu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Piecz 12-15 minut (czas pieczenia zależy od grubości filetów). Wyjmij z pieca, przełóż na talerze i podawaj z salsą. Autor: Paulina Kałka, Zuzanna Wiciejowska, Palce LizaćBrownies z
białą czekoladą i
pomarańcząPrzygotowanie: do 60 minutSkładniki:150 g
gorzkiej czekolady, 5 jaj, 20 dag
cukru trzcinowego, 10 dag
cukru białego, 10 dag
masła, 15 dag
mąki, 1 łyżeczka
proszku do pieczenia, 1 łyżka
kakao, 10 dag łuskanych
orzechów włoskich, 1 duża
pomarańcza z cienką skórką, 100 g
białej czekoladyPrzepis:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej lub w mikrofalówce.
Jajka łączymy z obydwoma gatunkami
cukru,
mąką zmieszaną z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Dodajemy rozpuszczoną
czekoladę i
masło.
Orzechy siekamy, wrzucamy do ciasta. Sparzoną
pomarańczę kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną
białą czekoladę. Ciasto przelewamy do formy (25 x 25 cm) wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180°C. Powinno być z wierzchu chrupkie, a w środku wilgotne. Brownies podajemy na gorąco lub na zimno, z
lodami waniliowymi. Źródło: Miesięcznik KuchniaZestaw na niedzielęZupa krem z
groszkuPrzygotowanie: 30 minutSkładniki:3 szklanki
groszku, 2 łyżki
masła, 1
cebula pokrojona w kostkę, 3 szklanki
bulionu warzywnego (może być z kostki),
sól,
cukierPrzepis:W garnku rozpuścić
masło. Dodać
cebulę i
groszek, zamieszać. Dodać
bulion, gotować krótko, tylko tyle, aby
groszek był miękki. Zmiksować, dodać
cukier, ewentualnie
sól. Można przetrzeć przez sito, aby nie zostały żadne niezmiksowane skórki. Udekorować zupę lekko zakwaszoną ubitą
śmietaną, grzankami,
koperkiem. Autor: Agnieszka KręglickaSpaghetti z klasycznym sosem z
jajka i
parmezanuPrzygotowanie: 30 minutSkładniki:Składniki na ok. 500 g świeżego
makaronu spaghetti: 400 g
mąki semolina (z pszenicy durum), 4
jaja, 40 g
soli, Sos: 100 g pancetty (
boczek lub
bekon), 160 g parmigiano reggiano (
parmezan), 2
jaja, 4
żółtka jaj,
natka piertuszki,
sól,
pieprz do smakuPrzepis:Przygotuj ciasto na
makaron: wyrób elastyczne i gładkie ciasto ze wszystkich składników. Rozwałkuj i wytnij odpowiedni kształt (tu: spaghetti). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego
makaronu. Przygotuj sos: na patelni rozgrzej
oliwę z oliwek i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę pancettę. W misce wymieszaj surowe
jajka i
żółtka ze startym
parmezanem,
pieprzem oraz pokrojoną
natka pietruszki.
Makaron ugotuj al dente i dodaj na patelnie do podsmażonej pancetty, wymieszaj, a następnie wlej sos jajeczny. Mieszaj całość, podsmażając delikatnie przez ok. 1 minutę,
posól. Wyłóż
makaron z sosem na talerze, dekorując listkiem
natki pietruszki. Autor: Giancarlo Russo, Palce LizaćDrożdżówki z
JabłkamiPrzygotowanie: powyżej 60 minutSkładniki: na ciasto (na ok 8-10 drożdżówek z
jabłkami): 200 ml
mleka, 40 g świeżych
drożdży, 150 g
cukru, 500 g
mąki pszennej, 90 g miękkiego
masła, 1
jajko, Składniki na nadzienie z
jabłek: 0,5 kg
jabłek, ok. 50 ml
wody pół szkl.
cukru, 1 łyżeczka
cynamonu, 1 łyżka
masła, sok z połowy
cytryny, Dodatkowo: 1
jajko, 4 łyżki
cukru trzcinowego, 1 łyżeczka
cynamonuPrzepis:Ciasto:
Mleko podgrzej aż będzie letnie. Dodaj do niego rozdrobnione
drożdże oraz
cukier i pozostaw na 5 minut w spokoju. Po upływie tego czasu dodaj
mleko wymieszane z
drożdżami i
cukrem do
mąki,
masła i
jajka. Wyrób elastyczne i jednolite ciasto i pozostaw w cieple do podwojenia objętości na ok 30-50 minut. Następnie wyrośnięte ciasto podziel na 8-10 równych części tworząc z nich placuszki. Nadzienie: Umyte pod bieżącą
wodą i pozbawione gniazd nasiennych
jabłka pokrój w drobną kostkę, wrzuć na głęboką patelnię z dodatkiem pozostałych składników i smaż do momentu ich całkowitego zmięknięcia. Kiedy tak się stanie zblenduj je na mus i smaż jeszcze przez kilkanaście minut do czasu, aż mus lekko zgęstnieje. Gotowy przestudzony mus nakładaj na
drożdżowe placuszki (ja nakładałam po pełnej łyżce, ale to zależy na ile bułeczek się zdecydujesz), a następnie zlep je dokładnie tworząc delikatnie owalne bułeczki. Na wierzch: Roztrzepanym
jajkiem posmaruj wierzch bułeczek.
Cukier i
cynamon połącz ze sobą, a następnie takim jadalnym
cynamonowym brokatem obsyp powierzchnię swoich bułeczek. Piecz w 180C przez ok 15-20 minut. Autor: Just My DeliciousGrudniowy numer magazynuJuż w sprzedaży!

12 numerów - tylko 99 , 00 zł
zamów prenumeratę >Magazyn Palce Lizać polecaPomysłowe dania z
kozim seremWielbicieli
przetworów z
mleka koziego do jedzenie tego
sera nie trzeba namawiać. Mamy nadzieję, że pomysłowe przepisy na potrawy z
serkiem kozim zachęcą do spróbowania go również tych, którzy do tej
pory byli sceptyczni.

POLECAMY

Jak kupować jajka?Jedynki, dwójki, albo trójki? Które
jajko wybrać. Czym one tak naprawdę się różnią, o czym
mówi numerek na
jajku, albo jego brak?

Lekko pikantnie czy bardzo ostro?Dla jednych zbyt duża szczypta
pieprzu to już za wiele, inni szukają większych wrażeń. Pamiętaj - to ważne, aby nie przyćmić ostrością smaku dania.

Jak zrobić rosół drobiowy?Najważniejsze jest dobrej jakości
mięso i niespieszne gotowanie na mały ogniu.
SłonecznikW Europie przez dłuższy czas pełnił funkcję rośliny ozdobnej, choć jego zalety odżywcze znacznie przewyższają piękno kwiatów.wasze przepisy
Miętowe papardelle z
groszkiem i
łososiemKokosowe placuszki z
mangoSałatka cytrusowa
Sałatka z
ryżu,
tuńczyka i
czerwonej fasoliSałatka z
wędzonego łososia i
awokadowięcej >

Znajdź nas na FacebookuCodziennie nowe przepisy i kulinarne inspiracje na Twojej tablicy. Polub nas!