Wykonanie
O tym, że lubię brownies, niektórzy wiedzą już od dawna. I z wielką ochotą wypróbowuję nowe przepisy, często bardzo podobne jeden do drugiego. Wcale mi to oczywiście nie przeszkadza, bo nie mam nic przeciwko takiemu kawałkowi przepysznego
czekoladowego ciasta, no choćby nawet i raz w tygodniu. Przepis na brownies z
pomarańczą i
białą czekoladą bardzo mnie zaintrygował z uwagi na obecność całej, świeżej
pomarańczy. Byłam bardzo ciekawa jak to "się zachowa" w cieście i jak będzie smakowało. Nie rozczarowałam się, o nie. Było bardzo ale to bardzo pyszne, a samo ciasto brownies, chyba najlepsze jakie do tej
pory robiłam. Delektowałam się każdą łyżeczką z prawie półpłynnej, środkowej części ciasta. Dla mnie - pycha! Bardzo dziękuję Wiosence za podzielenie się tym przepisem.
150 g
gorzkiej czekolady5
jajek200 g
cukru trzcinowego100 g
cukru100 g
masła150 g
mąki1 łyżka
kakao100 g
orzechów włoskich1 duża
pomarańcza z cienką skórką100 g
białej czekoladyCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.
Jajka łączymy z
cukrami,
mąką i
kakao. Dodajemy rozpuszczoną
czekoladę i
masło.
Orzechy siekamy i wrzucamy do ciasta. Sparzona
pomarańczę kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną
białą czekoladę. Ciasto przelewamy do foremki o wymiarach 25 na 25 cm( u mnie była 23 na 23) wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 40 min w temp. 180 st C. Można podawać z
lodami