Wykonanie
Brownie to ciasto, które trzeba robić dokładnie według przepisu, nie można sobie pozwolić na dowolną interpretacje bo wtedy nie wyjdzie.
Składniki200 gr
masła (pokroić w kostkę)200 gr
gorzkiej czekolady85
mąki40 gr
kakao50 gr
białej czekolady50 gr
mlecznej czekolady3 duże
jajka200 gr
cukru1 krokZagotować
wodę w dużym garnku, włożyć w garnek miskę tak, aby miska nie dotykała
wody. Do miski włożyć
masło oraz rozdrobnioną
gorzką czekoladę. Składniki zaczną się topić pod wpływem gorąca. Kiedy wszystko się stopi, należy zdjąć z ognia i odstawić, aby się wystudziło.2 krokNastawić piekarnik na 160 stopni. Potrzeba około 10 min aby się piekarnik podgrzał w tym czasie należy przygotować blaszkę do pieczenia i wyłożyć ją pergaminem. Teraz należy przesiać przez sito
kakao i
mąkę.3 krokPosiekać na drobniutkie kawałki białą i
mleczną czekoladę. W tym czasie możecie już zmniejszyć temp w piekarniku do 90 stopni.4 krokDo miski wrzucić 3
jajka pomieszać to z
cukrem i miksować na najwyższych obrotach aż całość będzie jasna i puszysta.5 krokDo miski z
jajkami i
cukrem dolać przestudzoną masę z
czekolady i
masła. Teraz wszystko delikatnie mieszamy łyżką aż całość będzie brązowa.6 krokTeraz należy powoli wsypywać do miski z masą przesianą
mąkę z
kakao, delikatnie wszystko mieszając łyżką.Kiedy całość jest już wsypana dodaj rozdrobnioną białą i
mleczną czekoladę.7 krokWlej wszystko do przygotowanej blaszki i wstaw do piekarnika. Powinno się piec około 25 min. Po 25 min należy sprawdzić czy jest upieczone, jeśli jest jeszcze nie dopieczone piecz jeszcze 5 min.Kiedy uznasz, że jest gotowe wyłącz piekarnik i poczekaj aż całkowicie wystygnie.Świetnie pasuje do filiżanki mocnej
kawy, a dla dzieci z kubeczkiem
kakao.