ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka czekoladowe z marcepanem

Ciasteczka czekoladowe z marcepanem

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka to wdzięczny drobiazg. Dla konsumenta, dla piekarza i dla fotografa. Więc od czasu do czasu pojawiają się i u mnie. Choć z moich obserwacji wynika niestety, że nie mają takiego wzięcia jak coś z większymi gabarytami. Nie mam niestety małych dzieci, bo to one są największymi zjadaczami ciasteczek a większość dorosłych wokół mnie "na diecie" i co najwyżej skuszą się na jedno. No, może dwa. A ciasteczka, zwłaszcza te, które upiekłam na Czekoladowy Weekend, ciasteczka czekoladowe z marcepanem warte są, by sięgnąć po nie częściej niż raz. Bo mocno czekoladowe, raczej miękkie niż kruche i najważniejsze, kryjące w swoim wnętrzu składnik, który dla wielu, sam w sobie wart jest by się w nim rozsmakować - marcepan . Obojętne więc, czy jesteś wielbicielem czekolady, czy tylko marcepana, czy może i jednego i drugiego, ciasteczka te, nie pozwolą Ci przejść obok nich obojętnie.
200 g masła
200 g (1 szklanka) jasnego cukru muscovado
1 jajko
300 g (2 1/2 szklanki) mąki
60 ml (4 łyżki) kakao
200 g białego marcepanu (pasty migdałowej)
115 g białej czekolady, w kawałkach
Piekarnik nastawiamy na 190 st C Wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy2 duże blachy.
Masło ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy jajko i dobrze ubijamy.
Nad miską z utartą masą maślana przesiewamy mąkę i kakao. Mieszamy, najpierw drewnianą łyąką, potem czystą ręką tworząc gładkie ciasto.Wałkujemy połowę ciasta na lekko omączonym blacie na prostokąt o grubości ok 5 mm. Wykrawamy 36 ciasteczek( przyrządem do wykrawania ciastek). Marcepan dzielimy na 36 części. Z każdej lepimy kulkę i kładziemy an wierzchu każdego wykrojonego ciasteczka(ułożonego już na blaszkach) i lekko je spłaszczamy. Wałkujemy pozostałe ciasto i jak poprzednio wykrawamy 36 okrągłych ciasteczek i umieszczamy na wierzchu ciasteczek z marcepanem. Lekko dociskamy brzegi. Pieczemy 10-12 minut. Studzimy. Rozpuszczamy białą czekoladę i za pomocą rękawa cukierniczego (można wykonać tubę z papieru) czekoladą ozdabiamy wierzch każdego ciasteczka.
Przepis z książki Hilaire Walden "The Great Big Cookie Book"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/02/ciasteczka-czekoladowe-z-marcepanem.html