Wykonanie
Jedno z lepszych ciast jakie w życiu upiekłam. Połowę zjadłam jeszcze na ciepło gdy środek idealnie rozpływał się w ustach, resztę zostawiłam na deser dla reszty chętnych. Nikt nie przychodził przez 2 dni i ciasto lekko wyschło po bokach. Wstawiłam je do mikrofalówki na 30 sekund, podałam z
lodami waniliowymi i
bitą śmietaną :) Smakowało rewelacyjnie. Polecam.
SKŁADNIKI:
mąka 1 szklanka
kakao gorzkie 1/2 szklanki
jajka 4 szt
czekolada ciemna 200 g
masło niesłone 200 g
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
cukier 1 1/2 szklanki
czekolada pokruszona lub grubsza czekoladowa posypka 1/2 szklankiPRZYGOTOWANIE:W rondelku roztopić niesłone
masło, dodać do niego pokruszoną w kawałki
czekoladę ciemną. Zmniejszyć ogień do minimum i mieszać do całkowitego rozpuszczenia
czekolady i
masła. Następnie wyłączyć ogień, dodać
cukier,
jajka i wymieszać Do miski przekładamy
mąkę, kawałki
czekolady,
proszek do pieczenia i
kakao. Składniki suche połączyć z masa
czekoladową. Wylać na prostokątną formę wyłożoną papierem lub na formę silikonową. Pieczemy 30 minut w temp 180 stopni. Podawać z
lodami waniliowymi. Smacznego:)