Wykonanie
Brownies z
ciemnym muscovado nie pierwsze i nie ostatnie brownies na moim blogu. Bo przepisów mam sporo, a brownies bardzo lubię, więc
będę próbować. To wersja bez dodatków, ale za to z ciemnym
cukrem muscovado. Ciasto jest gęste, wilgotne, bardzo mocno
czekoladowe, bardzo smaczne. Rozpływa się w ustach...i o to chodzi:) Przepis z książki Sue Lawrence "Book of Baking" .
350 g ciemnej
czekolady(55-70 %
kakao)200 g
masła250 g ciemnego
cukru muscovado3 duże
jajka70 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKwadratową formke o bokach 23 cm smarujemy
masłem. Piekarnik nastawiamy na 170 st C.
Czekoladę razem z
masłem rozpuszczamy w kąpieli
wodnej lub w mikrofalówce.Do
cukru, stopniowo dodajemy po
jajku, dobrze ucierając. Do masy
cukrowo jajecznej powoli dodajemy rozpuszczoną
czekoladę z
masłem i mieszamy. Dodajemy
makę,
proszek do pieczenia i szczyptę
soli. Delikatnie mieszamy. Wlewamy do przygotowanej foremki i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 35 minut. Studzimy w foremce przez 30 minut, kroimy na kwadraty. Wyjmujemy aż ciasto całkowicie wystygnie.