Wykonanie
Odkąd po raz pierwszy upiekłam brownies stałam się ich zagorzałą wielbicielką. To ciasto idealne. Pyszne, proste i szybkie. Dzisiejsza wersja - brownies
truflowe - w konsystencji i smaku przypomina
trufle w
czekoladzie a raczej kremowy środek z
nadziewanej czekoladki. Tak, to bardziej krem, niż ciasto. W oryginalnym przepisie zalecany czas pieczenia to 15 minut, ja przedłużyłam go do 25 minut - ciasto było upieczone, ale dalej o konsystencji gęstego kremu podobnie jak brownies z Irish Crem, które było bardzo podobne również w smaku. Słodkie, mega
czekoladowe, rozpływające się w ustach - w sam raz na listopad. Uwielbiam.
240 g ciemnej
czekolady (najlepiej 70 % ziarna
kakaowego)100 g
masła3
jajka135 g drobnego
cukru (najlepiej trzcinowego - golden caster)55 g
mąkikakao do posypaniaPiekarnik nagrzewamy do 150 st C. Lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o
boku 18 cm.
Czekoladę i
masło umieszczamy w żaroodporenj misce nad rondelkiem z parującą
wodą. Mieszamy, aż do rozpuszczenia. Pozostawiamy do wystudzenia.
Jajka i
cukier umieszczamy w misce i ucieramy do białości. Dodajemy przesianą
mąkę i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną
czekoladę i mieszamy, aż masa będzie gładka.Ciasto umieszczamy w w przygotowanej foremce i pieczemy 15-25 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia i posypujemy
kakao.Przepis z książki I. Popović "Popina book of baking"