ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe chocolate brownie

Bezglutenowe chocolate brownie

nazwa

Wykonanie

Intensywnie rozkoszna, czekoladowa przygoda...
Dziś mam coś dla miłośników czekolady - tych którzy nie mogą spożywać glutenu i nie tylko. Pyszne, aromatyczne, mięciutkie, bardzo intensywnie czekoladowe ciasto. Ja do jego przygotowania użyłam mixu ekologicznych mąk bezglutenowych - pół szklanki mąki migdałowej, 1/4 szklanki mąki ryżowej i 1/4 szklanki mąki z nasion amarantusa. Wy możecie oczywiście wybrać inne rodzaje mąki bezglutenowej, które macie w swoim zasięgu. Jest bajecznie pyszne. Nuta pomarańczowa i kawałeczki białej czekolady, które są wyczuwalne także po upieczeniu, nadają temu chocolate brownie wyjątkowego charakteru. Czasem warto zgrzeszyć... :)
Składniki (na małą okrągłą blaszkę średnicy 20 cm):
150 g gorzkiej czekolady,
50 g białej czekolady,
120 g masła,
pół szklanki cukru trzcinowego,
3 jajka,
3 łyżki kakao,
szklanka mąki bezglutenowej Symbio,
skórka otarta z połowy pomarańczy.
Przygotowanie:
W rondelku roztapiamy na małym ogniu masło z gorzką czekoladą. Najpierw do garnka dajemy masło, a po chwili gorzką czekoladę.
W misce ucieramy jajka (białka razem z żółtkami) na pianę. Stopniowo dodajemy do piany cukier, dalej ucierając.
Do jajecznej masy wlewamy (także stopniowo) ostudzoną roztopioną czekoladę z masłem, ciągle ucierając lub mieszając.
Następnie do masy dodajemy 3 łyżki kakao, skórkę otartą z połowy sparzonej pomarańczy, szklankę mąki bezglutenowej i posiekaną w drobną kosteczkę białą czekoladę. Mieszamy całość.
Pieczemy w blaszce natartej masłem w temperaturze 180 °C przez 30-35 minut.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
Mąki bezglutenowe Symbio:
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2015/01/bezglutenowe-chocolate-brownie.html