Wykonanie
Dzisiaj propozycja na lekkie, puszyste i pyszne ciasto. Ponadto jest bardzo proste i szybkie w wykonanie, czyli po prostu ideał! :)

Czas przygotowania: 40 minutIlość p o rcji: Średnia blachaSkładniki:Ciasto:

2 tabliczki
gorzkiej czekolady1 kostka
masła100 g
mąki300 g
cukru6
jajek50 g łuskanych
orzechów włoskichPolewa:Tabliczka
mlecznej czekoladyok 40g
masłaW kąpieli
wodnej rozpuszczamy
masło wraz z pokruszoną
czekoladą. By przyśpieszyć proces można
czekoladę mieszać np. łyżką. Po dokładnym rozpuszczeniu ściągamy z gazu i odstawiamy do ostygnięcia. W osobnej misce ubijamy całe
jajka mikserem na wysokich obrotach, stopniowo dodając
cukier i
mąkę. Do gotowej masy jajecznej dodajemy przestudzoną
czekoladę i pokruszone
orzechy włoskie. Wszystko mieszamy mikserem na małych obrotach. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, wlewamy nasze ciasto i pieczemy ok 18 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta, możemy dla dodatkowego efektu
smakowego, na wierzch nałożyć
polewę czekoladową. Rozpuszczamy
czekoladę wraz z
masłem w kąpieli
wodnej i odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Polewa powinna lekko zgęstnieć, wówczas nakładamy na ciasto. Smacznego :)



