Wykonanie
Brownies to takie ciasto, które dla pewnych znanych mi osób, było zakalcem, dopóki nie znalazło się w ich ustach. Tak było w przypadku sernikobrownie z
malinami a także dzisiejszego, z
białą czekolada i
pomarańczami. Przepis pochodzi z ubiegłorocznego październikowego numeru Kuchni. Ciasto wyszło jak prawdziwe brownie, może nie pachniało aż tak jak to z
malinami, ale było też bardzo dobre. Zamiast świeżych
pomarańczy użyłam kandyzowanych ze słoiczka i może dlatego było odrobinę za słodkie ale w taki brzydki dzień jak dzisiaj odrobina
słodyczy nie zaszkodzi:)
Składniki:15 dag
gorzkiej czekolady5
jajek20 dag
cukru trzcinowego10 dag
cukru białego10 dag
masła15 dag
mąki1 łyżka
kakao10 dag łuskanych
orzechów włoskich1 duża
pomarańcza z cienką skórką10 dag
białej czekoladyCzekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Jajka połączyć z obydwoma gatunkami
cukru,
mąką i
kakao. Dodać rozpuszczoną
czekoladę i
masło.
Orzechy posiekać, wrzucić do ciasta. Sparzoną
pomarańczę pokroić w kostkę, dodać do ciasta, wymieszać. Na koniec dodać posiekaną
białą czekoladę. Ciasto przelać do formy 25/25 wyłożonej pergaminem. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Brownie można podać z
lodami waniliowymi.Smacznego:)