ßßß Cookit - przepis na Crostata – Staropolski Pieróg z Owocami

Crostata – Staropolski Pieróg z Owocami

nazwa

Wykonanie

Manifest Wiosenny
Manifest Wiosenny - naturalne soki owocowe i warzywne. Żyj zdrowo i w zgodzie z naturą ! Odrzuć wszystko co sztuczne ! więcej→
Napój Imbirowy
Napój Imbirowy przepis na rozgrzewający napój przygotowany na bazie imbiru, miodu i cytryny. Napój imbirowy świetnie rozgrzewa i pobudza krążenie więcej→
Batoniki, Muffinki, Ciasteczka, Czekoladki Bez kategorii Ciasta bez Pieczenia Ciasta i Desery Ciasta na Wielkanoc Ciasta Pieczone - Domowe Wypieki Ciasta Świąteczne Deserek.TV Desery Jogurtowe Desery na Zimno Desery na zimno Drinki, Alkohole, Likiery Jogurt to Zdrowie Jogurty Naturalne Jogurty Owocowe Jogurty Owocowe Jogurty Smakowe Koktajle Dietetyczne i Energetyczne Koktajle Jogurtowe Napoje Napoje Chłodzące Napoje rozgrzewające Poradniki - Jak Zrobić? Poradniki Video Promocje Przepisy Dietetyczne Sklep Szybkie Przekąski Zdrowa Żywność
Sezon owocowy wciąż trwa, jedne owoce już się kończą innych przybywa. W związku z tym postanowiłem zrobić bardzo proste i smaczne ciasto przez wiele osób różnie nazywane. Ten przepis pochodzi z rodzinnych receptur ale jak widać przez wiele lat nic się w nim nie zmieniło z wyjątkiem nazwy oraz wciąż powstających jego odmian i nowych nazw. U nas w domu to ciasto jest znane pod nazwą Staropolski Pieróg Owocowy – pieróg – gdyż jest nadziewany owocami i był robiony w kształcie pieroga. Ja natomiast zrobiłem to ciasto w trochę innym kształcie.
Nazwa Crostata pochodzi z Włoskiej kuchni i oznacza pieczony deser tarta – pieczony w kształcie tortu.
Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, bardzo kruche i bardzo smaczne. Idealne ciasto na smaczny i prosty deser owocowy, a najlepiej smakuje podawany na ciepło z 2 gałkami lodów.
Przepis jak zrobić w 15 min. przepyszne ciasto owocowe – Film HD
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Czas przygotowania: 15 min.
Czas pieczenia : ok. 40 min
Składniki : 1 porcja dla 10 osób
Ciasto
miękkie masło 130g
cukier kryształ 3 łyżki
jajko 1 szt.
mąka pszenna 1,5 szklanki
Nadzienie Owocowe
maliny,borówki/jagody,1 jabłko, 1 gruszka = 500g
sok z 1/2 cytryny
cukier kryształ 3 łyżeczki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko do smarowania ciasta
cynamon lub cukier puder do posypki
Krok 1
Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier i całość miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy roztrzepane jajko do maślanej masy i cały czas miksujemy/mieszamy mikserem aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Następnie dodajemy szczyptę soli oraz dodajemy mąkę, którą przesiewamy przez sitko.
Krok 2
Zagniatamy ciasto ręcznie – dobrze zagniatamy aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie można podsypać troszkę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione wtedy, gdy nie lepi się już do rąk.
Krok 3
Zagniecione ciasto delikatnie spłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 60-70 min.
Krok 4
Do miski wrzucamy pokrojone owoce wedle uznania i smaku razem ok. 1/2 kg owoców, posypujemy je cukrem, mąką ziemniaczaną, dodajemy sok z cytryny i całość mieszamy łyżką.
Krok 5
Wyjmujemy ciasto z lodówki, deskę podsypujemy mąką, także ciasto delikatnie z wierzchu posypujemy mąką i rozwałkowujemy je na cienki placek. Następnie zawijamy je na wałek i przenosimy na blachę (jak zawinąć ciasto na wałek aby nie lepiło się pokazane jest na powyższym filmie). Blachę smarujemy masłem lub oliwką, następnie wykładamy ją papierem do pieczenia, który także smarujemy masłem lub oliwką i na tak przygotowane podłoże do pieczenia przenosimy ciasto zwinięte na wałku i je rozwijamy.
Krok 6
Na przygotowane ciasto na sam środek wykładamy przygotowane owoce i delikatnie zewnętrzne boki zakładamy do środka i delikatnie zlepiamy – należy uważać aby nie powstały w cieście dziurki i przerwania, gdyż wtedy wyciekanie sok z owoców w czasie pieczenia. Na sam koniec ciasto z wierzchu smarujemy jajkiem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 190C i pieczemy przez ok. 40-50 min. na złoty kolor. Proszę pamiętać iż każdy piekarnik trochę inaczej grzeje więc najlepiej pilnować ciasta i wyjąć je jak osiągnie złoty kolor
Zobacz także:
Torcik Waflowy bez pieczenia
Makowiec Sułtański
Piernik w Czekoladowej Polewie
Błyskawiczny Murzynek
Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Dirt Cake Szybki Deser na... Dirt Cake przepis na szybki deser...
Soti Natural - Zielona Herbata... Soti Natural - Zielona Herbata zamknięta...
Drożdżówki z Makiem Drożdżówki z makiem przepis na domowe...
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia beza biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe dieta dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop herbata herbata rozgrzewająca herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kartofelki marcepanowe kawa kawa i herbata kawa latte kawa mrożona kawa przepisy keks kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy krem rafaello kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki pomarańcza pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sól sól aromatyzowana sorbet sos stefanka syrop syrop piernikowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno szarlotka w szklance tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina
Źródło:http://deserektv.pl/crostata-staropolski-pierog-z-owocami