Wykonanie
1. Rośliny strączkowe solimy pod koniec gotowania, zbyt wcześnie dodana
sól wydłuża czas gotowania. 2.
Wołowina będzie szybciej miękka jeżeli dodamy odrobinę
cukru podczas jej gotowania. 3. Smażona
cebula będzie szybciej miękka jeżeli dodamy do niej odrobinę
soli - zapach
cebuli zniwelujemy poprzez zimną
wodę z
solą. 4.
Ciasto drożdżowe ładnie wyrośnie jeżeli w piekarniku umieścimy rondel z
wodą.5.
Owoce zanurzone w gorącym karmelubędą idealną dekoracją do
tortów.6. Przesolone
mięso można uratować dodając około 100ml
wina wytrawnego7.
Pomidor lepiej się skóruje jeśli zanurzymy go we wrzątku.8.
Suszone grzyby mielimy w młynku do
kawy i używamy jako
przyprawę 9.
Mięso będzie bardziej soczyste jeśli pod koniec smażenia położymy na nie zimne
masło.10. Aby szybko zetrzeć
ser żółty, wkładamy go do zamrażalki na pół godziny.11. Jeśli
ziemniaki są zwiędnięte gotujemy je z odrobiną
cukru.12. Ciasto z
owocami będzie smaczniejsze jeśli przed nałożeniem
owoców zostanie posypane
bułką tartą.13. Tłuszcz podczas smażenia nie będzie pryskał jeżeli dodamy odrobinę
soli.14.
Ryba na patelni nie rozpadnie się jeżeli dodamy kilka kropel
soku z cytryny.15.
Kurczak będzie soczysty jeżeli przed smażeniem zanurzymy go we wrzątku.16.
Ryż będzie bardziej sypki jeżeli przed gotowaniem podsmażymy go na
oliwie. 18.
Jajka sadzone będą zwarte jeżeli posolimy je na końcu smażenia. 17.
Brokuły będą miały ładniejszy kolor jeśli ugotujemy je na parze. 19.
Truskawki myjemy w szypułkach pod bieżącą
wodą na sitku20. Pierogi podczas gotowania nie skleją się jeżeli dodamy do
wody 2 łyżki
oleju21. Jeśli rosół jest mętny klarujemy go wlewając ubite
białko jaja kurzego.22. Ciasto
orzechowe będzie smaczniejsze jeżeli jedną połowę
orzechów pokroimy a druga zmielimy23.
Śmietana lepiej się ubije jeżeli użyjemy
cukru żelującego.24.
Jajko podczas gotowania nie pęknie jeśli do
wody dodamy odrobinę
soli25.
Pieczywo nie będzie pleśniało jeżeli chlebak będzie myty od czasu do czasu
wodą z
octem.26. Rosół będzie klarowny jeśli
mięso damy do zimnej
wody a będziemy gotować bez przykrycia. 27.
Kisiel będzie smaczniejszy jeżeli dodamy soku o tym samym smaku.28.
Schab podczas pieczenia w rękawie nie będzie wysychał, jeśli nafaszerujemy go
śliwkami.29. Szaszłyki pieczone w piekarniku nie spalą się jeśli patyczki zamoczymy w wodzie przed nabiciem
mięsa.30.
Ciasteczka maślane będą miały po upieczeniu ładniejszy kolor jeśli posmarujemy je przed włożeniem do piekarnika
jajkiem31.
Śmietana szybciej się ubije jeżeli dodamy odrobinę kwasku
cytrynowego.32. Lane ciasto będzie równiutkie jeśli będziemy je przelewać przez lejek. 33. Z
cytryny zanurzonej we wrzątku otrzymamy więcej soku. 34. Zmiażdżony
czosnek dodajemy do potraw zawsze na końcu, nigdy go nie gotujemy35.
Zioła sieka się zawsze na zwilżonej deseczce dzięki
czemu nie stracą aromatu.36.
Pieczarki pokroimy równo jeżeli użyjemy do tego celu przyrządu do krojenia
jajek.37. Jeżeli do
zielonego groszku podczas gotowania dodamy
soli i
cukru to nie straci on koloru a zyska aromat.38.
Chrzan pozostanie biały jeżeli po starciu dodamy do niego
sok z cytryny.39. Przywiędnięta
sałata odzyska kolor jeżeli zanurzymy ją w wodzie z
cytryna.40.
Pomarańcze łatwiej się będzie obierało jeśli zanurzymy je w gorącej wodzie.41.
Mięso wołowe będzie delikatniejsze jeśli dodamy
koniak.42. Z gotowanych ozorów łatwiej zdejmiemy skórę jeśli zanurzymy je w zimnej wodzie. 43.
Dziczyzna będzie delikatniejsza jeżeli dzień wcześniej zamoczymy ją w
maślance.44. Humor doskonale poprawiają koktajle z
alkoholem, dla abstynentów koktajle
owocowe zarówno jedne jak i drugie przyrządzamy w Shakerze.45.
Grzyby należy myć krótko pod bieżącą
wodą bo wchłaniają dużo wilgoci.46.
Marchew podczas gotowania zachowa karoten jeśli dodamy odrobinę
cukru i
masła. 47.
Chleb będzie dłużej świeży jeżeli do chlebaka włożymy
jabłko.48.
Pieczywo tostowe nie będzie pleśniało jeżeli będzie przechowywane w lodówce.49. Surowe
mięso będzie się lepiej kroiło jeśli damy je na chwilę do zamrażalnika. 50.
Słoninę będzie się łatwiej kroiło jeżeli nóż zanurzymy we wrzątku.51.
Cebula obniża ciśnienie
krwi, jest nieodzownym środkiem trawiennym. Jest znakomitym dodatkiem do surówek. 52.
Chrzan dodajemy do
mięs i
wędlin, nie należy go gotować.53.
Cytryna zawiera prowitaminę A, witaminę C.54.
Czarne jagod y są doskonałym
dodatkiem do deserów, pierożków, wykazują działanie przeciwbiegunkowe.55. Czarny bez ma działanie moczopędne oraz napotne.56. Czomber działa trawienie, pobudza czynności żołądka, doskonały do wędzonek i
sosów.57.
Czosnek obniża ciśnienie
krwi, jest najsilniejszym naturalnym antybiotykiem.58.
Dynia zawiera mnóstwo prowitaminy A, jej ziarno jest środkiem przeciwko robakom.59.
Estragon jest doskonałą
przyprawą do zup i
sosów oraz wzmacnia żołądek i pomaga w stanach nieżytowo - trawiennych.60.
Jałowiec jest doskonałym dodatkiem do
kapust. Żucie jednego
jagódka dziennie pomaga zniwelować przykry zapach z ust.61.
Kminek likwiduje wzdęcia, działa pobudzająco na
serce, jest doskonałą
przyprawą do mięs,
kapust i
sosów.62.
Czekoladowe wiórki wyjdą ładniejsze jeżeli przed ich starciem
czekolada będzie zamrożona.63.
Orzechy łatwiej będzie się obierało jeżeli uprażymy je w piekarniku.64.
Lukier będzie bardziej kremowy jeżeli do
cukru pudru dodamy
mleko.65. Jeżeli pieczemy
rybę w folii aluminiowej to umieszczamy ją błyszczącą stroną do środka.66. Gdy w kuchni rozleje się
olej należy posypać go
mąką ziemniaczana i całość zetrzeć papierowym ręcznikiem.67.
Wiśnie łatwiej się drylują jeśli wcześniej były kilka minut w zamrażalce.68.
Cukier cytrynowy zrobimy dodając do
cukru potartą na grubych oczkach żółtą część
skórki z cytryny.69.
Ziemniaki w mundurkach nie popękają podczas gotowania jeżeli dodamy odrobinę
soku z cytryny.70. Osłonka z
kiełbasy łatwiej odejdzie jeśli
kiełbasę zanurzymy w bardzo zimnej wodzie.71. Robiąc
mięso mielone w wersji dietetycznej używamy
ziemniaka zamiast
jajka.72.
Ciasteczka będą bardziej kruche jeśli 1/3
mąki zastąpimy
kokosem a
cukier zastąpimy
miodem.73.
Pieczeń mięsna będzie bardziej soczysta jeżeli przed włożeniem do piekarnika obsmażymy ją z każdej strony i będziemy ją polewać podczas pieczenia gorącym
bulionem.74.
Buraczki łatwiej obierzemy ze skórki jeśli po odcedzeniu zalejemy je zimną
wodą.75.
Koncentrat pomidorowy będzie bardziej aromatyczny jeżeli go podsmażymy przed włożeniem do zupy lub sosu.