Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Ostatnio rozmawiałam z pewnym znajomym o robieniu naleśników, jak się okazuje zrobienie naleśników bywa kłopotliwe, w przepisach często są pomijane, bo uważa się je za oczywiste i łatwe w przygotowaniu. Jednak w domowej kuchni często śpiesząc się, a to sypniemy za dużo
mąki lub wlejemy zbyt dużo płynu i już całość przysparza nam ogromu nerwów i bałaganu. Oto receptura moich naleśników, elastycznych i sprężystych, nadających się do dań na słodko i słono. Teraz robienie naleśników stanie się prawdziwą błahostką
naleśniki z
serem waniliowym na
pure z dyni, z
jogurtem, powidłami agrestowymi i
słonecznikiemPrzepis na podstawowe naleśniki:1/2 l
mleka1/2 l
wody250 g
mąki pełnoziarnistej250 g
mąki wrocławskiej*1 łyżeczka
soli2
jajka2 łyżki
oleju*Przy zastąpieniu
mąki wrocławskiej
tortową należy dolać od 3/4-1 szklanki
wodyJajka mieszamy z
mlekiem i
wodą.
Mąki mieszamy ze sobą i z
solą.Dodajemy do płynu i miksujemy na najniższych obrotach, przez około 5 minut, odstawiamy na minimum 30 minut, aby gluten z
mąki związał ciasto.Na jeden naleśnik powinniśmy przeznaczyć ok 70 ml ciasta.Słyszy się też, że mityczny „pierwszy naleśnik” zawsze nie wychodzi, ile jest w tym prawdy ? Cóż powinien to być nasz naleśnik testowy, po jego usmażeniu wiemy czy ciasto ma odpowiednią konsystencję, a patelnia odpowiednią temperaturę do smażenia. Przy pierwszym naleśniku patelnię lekko spryskujemy odrobiną
oleju, jest odpowiednio nagrzana gdy
olej zaczyna
mieć konsystencję
wody, łatwo przemieszcza się po teflonie.Smażymy je na dużym ogniu, szybko osuszając, przewracamy po ok 30-40 sekundach gdy zetną się z góry i dosmażamy przez około 10 z drugiej strony. Jeśli trwa to dłużej do ciasta należy dodać jeszcze ok. 50 g
mąki.
tak wygląda naleśnik po ok 30 sekundach, a teraz go obracamy:
i dosuszamy przez ok.10 sekundSprytnym patentem jest tutaj odkładanie naleśników
spodem na talerzu, wtedy przy faszerowaniu, nadzienie będzie na stronie bardziej spieczonej, a jasna strona naleśników zostanie na wierzchu i na pewno nie przypiecze się zbytnio przy ponownym zapiekaniu
tutaj widać ich jaśniejszą stronęOdkładamy na talerz, gdyż faszerowane na ciepło łatwo się przerywają, dopiero po lekkim ostudzeniu zyskują elastyczną formę.
Po usmażeniu wszystkich placków, możemy przygotować do nich farsze:
mięsnyserowy na słodko lub słono
dżem lub krem
kakaowy,
orzechowy,
maślanybudyniowy
kapustę kiszoną z
mięsemwarzywny
owocowy lub każdy inny, możliwości są tutaj nieskończone>>>>>Oto moje ulubione nadzienie
serowe do naleśników:250 g chudego
twarogu200 g
serka waniliowego1 op.
cukru waniliowego lub esencji waniliowej1/2 łyżeczki
cynamonuopcjonalnie 2-3 łyżki drobnych
rodzynek i
cukier lub
miód do smaku jeśli lubicie słodkości
Rodzynki zalać wrzątkiem.
Twaróg zmiksować razem z
serkiem, dodać
aromat waniliowy i
cynamon, wymieszać i połączyć z osączonymi na ręczniku miękkimi
rodzynkami. Gotowym farszem nadziewać naleśniki.Porady:Jeśli chcemy aby naleśniki były bardziej chrupiące zamiast
wody z kranu, dodajemy
wodę gazowaną, takie naleśniki idealnie nadają się do nadziania słodkimi farszami np.
bitą śmietaną, lub
piwem wtedy idealnie komponują się z nadzieniami
mięsnymi lub
mięsno-warzywnymi.Naleśniki możemy zwijać w koperty, rulony lub ćwiartki, wybierzmy ulubiony nam sposób, zależny od okoliczności w których chcemy je podać:Koperty: tak zwijamy naleśniki do krokietów
smarujemy, składamy po bokach i rolujemy w krokiety, które panierujemy w
jajku,
mące i
bułce tartej, obsmażamy i podajemy do np. barszczu, lub zapiekamy bez panierki w piekarniku i podajemy z warzywną
sałatką.
Rulony : tak przygotowane naleśniki są ciekawą alternatywą dla
makaronu. Posmarowane
serkiem białym ze
szczypiorkiem świetnie sprawdzą się m.in. w serowej czy pomidorowej. Są tez idealne na drugie śniadanie,bo najłatwiej mieszczą się w chlebaku lub innym pojemniku
śniadaniowym.Ćwiartki : ja je podaję tak w wersji obiadowej, nadzieniem smarujemy połowę naleśnika, zakrywamy drugą, po czym składamy go jeszcze raz na pół, takie naleśniki możemy pogrzać w piekarniku lub zapiec na patelni i podać z
owocowy sosem :
tutaj opiekane naleśniki z
serem i
dżemem ( mój K. lubi dostać po dwa różne),
bananem,
jogurtem i sosem
truskawkowymSmacznego!Powiązane notki:Pełnoziarniste naleśniki z musem z dyniPraktyczne porady: Darmowy obiad lub poczęstunek – czyli jak zrobić idealny farsz
mięsny do krokietów, pierogów, pasztecików lub smakowitą pastę do
chlebaPraktyczne porady: Mieszanka do pancakes na cały tydzień i śniadanie z głowy!Praktyczne porady :
mąka samorosnąca (self-rising
flour) czyli jak ułatwić sobie życie jeśli nie mamy czasu na grzebanie po szafkach