Wykonanie
Mam od jakiegoś czasu hopla na punkcie pasków w kolorze
czekolada-krem. Nie wiem jak długo taki stan będzie trwać. Ale
póki co
daję sobie upust swojej wyobraźni i przekładam to na kulinarną twórczość
między innymi. Był nie tak dawno tort
bezowy ananasowo-
cytrynowy . Teraz kolejny z moich pomysłów wystawiam w kuchenne okno licząc nieśmiało, co tu dużo mówiąc... na akceptację ze strony zerkających przez nie.
Składniki (na 8 naleśników):ciasto :3
jajka13 dag
mąki pszennej½ łyżeczki
soli2 łyżki
cukru½ szklanki
mleka½ szklanki
wody1 płaska łyżka
kakaonadzienie :ok.30 dag
serka waniliowego6 dag
rodzynekponadto :20 dag
konfitury brzoskwiniowej lub
dżemuolej do smażeniaWykonanie :
Białka ubijamy na sztywną pianę mikserem. Dodajemy kolejno
sól,
cukier,
żółtka i ubijamy do białości. Wsiewamy porcjami połowę ilości
mąki i mieszamy na małych obrotach. Wlewamy
mleko, wsypujemy porcjami pozostałą
mąkę i dalej mieszamy. Na końcu wlewamy porcjami
wodę. Odlewamy ½ szklanki ciasta i mieszamy z 1 łyżką
kakao.Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością
oleju wylewamy porcję białego ciasta tyle aby uzyskać cienki naleśnik. Na naleśniku łyżką wylewamy cienkim strumieniem ciasto
kakaowe, tworząc równoległe do siebie paski.Smażymy z obu stron z tym, że stronę z paskami bardzo krótko.
Rodzynki myjemy i sparzamy wrzątkiem.Osiąknięte z
wody mieszamy z
serkiem i smarujemy równomiernie stronę bez pasków. Naleśniki rolujemy tak, aby uzyskać ukośne paski.
Konfiturę podgrzewamy i po lekkim ostudzeniu polewamy naleśniki.