Wykonanie
W związku z dzisiejszym Dniem Dziecka postanowiliśmy z Mężem zrobić sobie kolację doskonałą. Wszelkie diety zostawiliśmy za progiem, dziś świętujemy! Pomysł był wspólny, gotowanie też, nawet podrzucanie naleśników było! Bez obaw, wszystko odpracujemy. W ramach pokutowania za zbytnie szaleństwo kolacyjne, wybieramy się na dłuuugi spacer. A nóż, uda się spalić te kalorie! W przygotowaniu naszego spaghetti inspirowaliśmy się przepisem z Kuchni Dżoany .
Składniki na ciasto naleśnikowe (przepis z Moich Ekspresji Kulinarnych ; na ok. 10 cienkich naleśników):- 225 g przesianej
mąki pszennej,- 3
jajka,- 150 ml
wody gazowanej,- 200 ml
mleka,- 1 łyżeczka
cukru,- 2 łyżki
oleju,- szczypta
soli.Wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera. Ciasto powinno być gładkie. Odstawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie smażymy (ja robiłam to bez dodatku tłuszczu, jedynie przed smażeniem pierwszego naleśnika posmarowałam patelnię odrobiną
oliwy). Gotowe naleśniki kroimy w cienkie paseczki (na wzór
makaronu spaghetti, tylko trochę grubsze).Składniki na "sos" (przepis pochodzi z Kuchni Dżoany):-
truskawki (mniej więcej 2-3 garście, zabijcie mnie, a nie wiem ile było ich w przeliczeniu na gramy),- 1
serek homogenizowany waniliowy (200 g),-
cukier z prawdziwą
wanilią (do smaku).Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Naleśnikowy
makaron polewamy sosem i delektujemy się doskonałym Dniem Dziecka! Smacznego!