Wykonanie
Składniki:Ciasto naleśnikowe:1,5 szkl
mąki0,5 l
mleka3
jajka1
cukier waniliowyszczypta
soli0,5 szkl
wodyolej do smażeniaNutella śliwkowa:3 kg
śliwek węgierek1 kg
cukru1
kakao- 100g2
cukry wanilioweSposób przygotowania:Ciasto naleśnikoweDo miski przesiać
mąkę, dodać wszystkie pozostałe składniki. Wszystko wymieszać blenderem lub trzepaczką aż ciasto będzie gładkie, o konsystencji
śmietany. Smażyć na rozgrzanej patelni do uzyskania rumianego koloru.Nutella śliwkowaPrzepis na 7 słoiczków.
Śliwki umyć, wypestkować. Smażyć na wolnym ogniu ok 2 godziny mieszając. Zmiksować blenderem, dosmażyć do uzyskania gęstości. Dodać
kakao rozmieszane z
cukrem. Smażyć jeszcze 10 min. Nutellę przełożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować 10 min.Naleśniki z nutellą
śliwkową to doskonałe połączenie!! :)Smacznego!