Wykonanie
W książce siostry Anieli znalazłam ten ciekawy pomysł na piernik i od razu postanowiłam upiec. Nie jest trudny w zrobieniu, składniki są standardowe, zmniejszyłam tylko recepturę o połowę, bo musiałabym piec ciasto na dwa
razy (i tą zmniejszoną porcję podaję). Piernik jest o tyle fajny, że nie wymaga leżakowania, ani przed, ani po upieczeniu, czyli jest gotowy do spożycia praktycznie od razu. Polecam bardzo, jest naprawdę pyszny, szybki w zrobieniu i idealnie sprawdzi się na święta i nie tylko.
Składniki:120g
margaryny5 dużych
jajek25 dag
cukru pudru½ szklanki
śmietany250g
miodu (może być sztuczny)½ kg
mąki1 ½ łyżeczki
sodyOk. 40g
przyprawy do piernika
Bakalie np.
rodzynki,
orzechy, skórka z
pomarańczy, etc.
Miód jeśli nie jest płynny, rozpuszczamy, ważne by był płynny i niezbyt ciepły.
Margarynę dobrze ucieramy mikserem z
cukrem pudrem i
żółtkami, następnie stopniowo dodajemy
śmietanę i przestudzony
miód oraz
mąkę wymieszaną z
przyprawą do piernika i
sodą. Na koniec dodajemy
bakalie, wszystko razem mieszamy łyżką i przelewamy do dwóch foremek na babki (około 12 x 31cm) wysmarowanych tłuszczem i wysypanych
bułką tartą lub grysikiem .Piernik pieczemy około 50 – 60 minut w temperaturze 170 ⁰ C, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się już upiekło. Jeśli patyczek jest wilgotny wydłużamy czas pieczenia.Upieczony piernik pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimny piernik można posypać
cukrem pudrem, polukrować lub zrobić na niego polewę.
Lukier:3/4 szklanki
cukru pudruokoło 3 łyżki
mleka,
wody lub
soku z cytrynyCukier puder wsypujemy do miseczki, wlewamy do niego
mleko,
wodę lub
sok z cytryny i mieszamy na jednolitą masę. Zwykle robię
lukier na oko, a najważniejsze w nim jest to, by jego konsystencja nie była ani zbyt płynna, ani sztywna. Gotowym lukrem pokrywamy zimny piernik i pozostawiamy do zastygnięcia
Polewa czekoladowa:150g
czekolady np. deserowej150ml
śmietany słodkiej
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, zalewamy w rondelku
śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu, aż
czekolada całkowicie się rozpuści i masa się zagotuje. Gotową polewą oblewamy zimne pierniki i pozostawiamy do ostygnięcia.
R E K L A M A