Wykonanie
            
Prawie na każdy blogu jest atmosfera świąteczna, więc i ja postanowiłam sobie przybliżyć trochę święta za pomocą pierniczków. Robienie i zdobienie pierniczków to niesamowita frajda, a jeszcze większą frajdę mojej córci sprawiało jedzenie tym moich wypocin, a najwspanialszy to był zapach pieczonych pierniczków jaki unosił sie po całej kuchni.Składniki:2 i 1/2 szklanki 
mąki tortowej1/2 szklanki płynnego 
miodu1 
jajko1/2 szklanki 
cukru pudru1 łyżka 
masła1/2 łyżeczki 
sody oczyszczonej1 kopiasta łyżka 
przyprawy do pierników1 łyżka 
wodyPonadto:1 tabliczka 
czekolady1/4 szklanki 
mlekacukrowa posypka
Masło, 
miód i 
cukier puder lekko podgrzewamy.
 Miód
Miód, 
masło i 
cukier.......................................................................Gdy składniki będą jednolite i płynne, odstawiamy do lekkiego przechłodzenia.

Miodowa masa...............................................................Do odstudzonej masy dodajemy 
jajko, rozpuszczoną w jednej łyżce 
wody sodę, 
przyprawę do pierników i przesianą na sitku 
mąkę.

Z resztą składników..................................................................................Całość wyrabiamy robotem na jednolite i gładkie ciasto nie krócej niż przez 10 minut. Wymiksowane ciasto wkładamy na 1 godzine do lodówki.

Wymiksowane ciasto piernikowe...........................................Schłodzone ciasto wykładamy na opruszoną 
mąką stolnicę i wyrabiamy tak aby nie kleiło się do rąk, cały czas podsypując 
mąką.

Ciasto przed wyrobieniem...........................................................Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części.

I ciasto po wyrobieniu...................................................................Jedną połowę ciasta wałkujemy na cienki placek, cały czas podsypując 
mąką i wycinamy różne kształty 
ciastek.

Wycinanie pierniczków...................................................................

I jeszcze trochę gwiazdek...............................................................Powycinane 
ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do tem180'C przez około 15 minut.

Na blaszce...........................................................................................Gdy ciasto na pierniki zostało dobrze wyrobione, pierniczki w czasie pieczenia pięknie wyrosną. Upieczone i zrumienione 
ciastka odstawiamy do ostygnięcia. Pierniczki ozdabiamy według upodobań.

Pierniczki całuski........................................................................

I jeszcze raz..........................................................................................Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy na placek o grubości 0 , 5 cm. Na połowie rozwałkowanego placka nakładamy łyżeczką niewielkie ilości powidła w odstępach około 3 cm.

Z powidłem.......................................................................Ciasto na którym jest powidło przykrywamy drugą połową ciasta i w miejscu gdzie powstały wybrzuszenia po powidle wycinamy foremką pierniczki, tak aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz.

Wycinanie pierniczków z nadzieniem......................................................Pierniczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 20-25 minut.

Na blaszce.......................................................................................Upieczone i zrumienione pierniczki odstawiamy do ostygnięcia.

Pierniczki z powidłem.......................................................................
Czekoladę rozpuszczamy w 
mleku na jednolitą masę lekko podgrzewając, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
 Czekolada
Czekolada i 
mleko......................................................................Nadziewane pierniczki obmaczamy w przestudzonej 
czekoladzie.

Pierniczki w 
czekoladzie.................................................................A następnie obsypujemy 
cukrową posypką i odkładamy, aby 
czekoladowa polewa zastygła. Smacznego !!!

Pierniczki nadziweane powidłem.............................................................

I jeszcze raz...........................................................................

A na koniec nadzienie..................................................................................