Wykonanie
Prawie na każdy blogu jest atmosfera świąteczna, więc i ja postanowiłam sobie przybliżyć trochę święta za pomocą pierniczków. Robienie i zdobienie pierniczków to niesamowita frajda, a jeszcze większą frajdę mojej córci sprawiało jedzenie tym moich wypocin, a najwspanialszy to był zapach pieczonych pierniczków jaki unosił sie po całej kuchni.Składniki:2 i 1/2 szklanki
mąki tortowej1/2 szklanki płynnego
miodu1
jajko1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżka
masła1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 kopiasta łyżka
przyprawy do pierników1 łyżka
wodyPonadto:1 tabliczka
czekolady1/4 szklanki
mlekacukrowa posypka
Masło,
miód i
cukier puder lekko podgrzewamy.
Miód,
masło i
cukier.......................................................................Gdy składniki będą jednolite i płynne, odstawiamy do lekkiego przechłodzenia.
Miodowa masa...............................................................Do odstudzonej masy dodajemy
jajko, rozpuszczoną w jednej łyżce
wody sodę,
przyprawę do pierników i przesianą na sitku
mąkę.
Z resztą składników..................................................................................Całość wyrabiamy robotem na jednolite i gładkie ciasto nie krócej niż przez 10 minut. Wymiksowane ciasto wkładamy na 1 godzine do lodówki.
Wymiksowane ciasto piernikowe...........................................Schłodzone ciasto wykładamy na opruszoną
mąką stolnicę i wyrabiamy tak aby nie kleiło się do rąk, cały czas podsypując
mąką.
Ciasto przed wyrobieniem...........................................................Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części.
I ciasto po wyrobieniu...................................................................Jedną połowę ciasta wałkujemy na cienki placek, cały czas podsypując
mąką i wycinamy różne kształty
ciastek.
Wycinanie pierniczków...................................................................
I jeszcze trochę gwiazdek...............................................................Powycinane
ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do tem180'C przez około 15 minut.
Na blaszce...........................................................................................Gdy ciasto na pierniki zostało dobrze wyrobione, pierniczki w czasie pieczenia pięknie wyrosną. Upieczone i zrumienione
ciastka odstawiamy do ostygnięcia. Pierniczki ozdabiamy według upodobań.
Pierniczki całuski........................................................................
I jeszcze raz..........................................................................................Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy na placek o grubości 0 , 5 cm. Na połowie rozwałkowanego placka nakładamy łyżeczką niewielkie ilości powidła w odstępach około 3 cm.
Z powidłem.......................................................................Ciasto na którym jest powidło przykrywamy drugą połową ciasta i w miejscu gdzie powstały wybrzuszenia po powidle wycinamy foremką pierniczki, tak aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz.
Wycinanie pierniczków z nadzieniem......................................................Pierniczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 20-25 minut.
Na blaszce.......................................................................................Upieczone i zrumienione pierniczki odstawiamy do ostygnięcia.
Pierniczki z powidłem.......................................................................
Czekoladę rozpuszczamy w
mleku na jednolitą masę lekko podgrzewając, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Czekolada i
mleko......................................................................Nadziewane pierniczki obmaczamy w przestudzonej
czekoladzie.
Pierniczki w
czekoladzie.................................................................A następnie obsypujemy
cukrową posypką i odkładamy, aby
czekoladowa polewa zastygła. Smacznego !!!
Pierniczki nadziweane powidłem.............................................................
I jeszcze raz...........................................................................
A na koniec nadzienie..................................................................................