Wykonanie
Najsmaczniejszy piernik świąteczny z
bakaliami, aromatyczny pachnący
przyprawami korzennymi i
czekoladą. Piernik przygotowuje się szybko jest bardzo łatwy. Smakuje wyśmienicie, jest miękki nie wymaga leżakowania. Jest pyszny i efektowny.
składniki3 duże
jajka1 szkl
cukru pudru3 szkl
mąki szymanowskiej20dag prawdziwego
miodu1 szkl kwaśnej
śmietany20 dag
margaryny1 łyżeczka
sody1
cukier waniliowy 1
przyprawa do piernika1 łyżka
kakao2 łyżki zimnej
wody1 opakowanie mieszanki skórek Gold Pack1/2 szkl
rodzynekPosypka.
WykonanieDo miski miksera wkładamy
margarynę, dodajemy
cukier puder,
cukier waniliowy i po jednym
żółtku ucieramy. Do masy dodajemy rozpuszczony
miód,
śmietanę,
wodę,
przyprawę do piernika,
mąkę wymieszaną z
sodą,
kakao i obtoczone w
mące bakalie. W drugiej misce ubijamy
białka, które dodajemy do masy, delikatnie mieszamy,Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy w temperaturze około 170 stopni 40-45 minut.
Polewa czekoladowaDo rondelka wkładamy
margarynę,
cukier,
kakao i
wodę. Na małym palniku gazu podgrzewamy do połączenia się składników,ciągle mieszając.Przestudzoną polewą polewamy ciasto, na wierzchu robimy dekoracje ze
skórki pomarańczowej i posypkihttps://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4