ßßß
składniki* 2,5 szklanki mąki* 5 łyżek miodu* 5 łyżek masła lub margaryny* 1 jajko* łyżeczka sody oczyszczonej* 3/4 szklanki cukru pudru* 1 łyżeczka kakao* 3-4 łyżki przyprawy do piernikaSposób wykonaniaMąkę przesiać z sodą i kakao, dodać pozostałe składniki i zagnieść wszystko razem na elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do szczelnego pojemnika, albo do woreczka foliowego i włożyć do lodówki na 1-2 dni.
Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie w celu uplastycznienia, rozwałkowywać porcjami na placki grubości 3-4 mm, wycinać różne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem można po wierzchu posmarować mlekiem zagęszczanym lub roztrzepanym białkiem.Wkładać do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 190 stopni, ok. 10 min.Po zdjęciu z blachy studzić na kratce.