Wykonanie
składniki* 2,5 szklanki
mąki* 5 łyżek
miodu* 5 łyżek
masła lub
margaryny* 1
jajko* łyżeczka
sody oczyszczonej* 3/4 szklanki
cukru pudru* 1 łyżeczka
kakao* 3-4 łyżki
przyprawy do piernikaSposób wykonania
Mąkę przesiać z
sodą i
kakao, dodać pozostałe składniki i zagnieść wszystko razem na elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do szczelnego pojemnika, albo do woreczka foliowego i włożyć do lodówki na 1-2 dni.
Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie w celu uplastycznienia, rozwałkowywać porcjami na placki grubości 3-4 mm, wycinać różne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem można po wierzchu posmarować
mlekiem zagęszczanym lub roztrzepanym
białkiem.Wkładać do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 190 stopni, ok. 10 min.Po zdjęciu z blachy studzić na kratce.