ßßß

Składniki:50 dag mąki20 dag cukru pudru20 dag miodu12 dag masła lub margaryny1 jajko1 dag sody oczyszczanej2 łyżki stołowe przyprawy do piernikaWykonanie:Mąkę wymieszać z sodą, wsypać do miski. W garnku podgrzać miód z cukrem i przyprawą do piernika, ostudzić, wlać do mąki. W drugim garnku roztopić masło i ostudzone wlać do miski z mąką. Dodać jajko. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą zawinąć w folię i schować na trochę do lodówki. Gdy ciasto się schłodzi wyjmować po 1 kawałku, rozwałkować cienko na obsypanym mąką blacie i wycinać kształty. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 7 minut. Pierniki po wyjęciu będą dość, miękkie, ale szybko stwardnieją. Dlatego nie należy ich zbyt długo piec (7 minut naprawdę wystarczy). Gotowe, wystudzone pierniczki polukrować i schować do puszki.Jeżeli chcemy przygotować z ciasta świeczniki wycinamy dwie duże gwiazdy. W jednej z nich robimy otwór nico większy niż średnica świeczki tealight. Pieczemy według przepisu, a następnie sklejamy lukrem tak, aby część z otworem była na górze.