Wykonanie
Od kilku dni u Majanki jest już 9 Festiwal Pierniczków. Postanowiłam, że nie
będę już szukać nowych pierniczkowych przepisów, a
będę piekła z tych, które są już na blogu i wiem, że są dobre. Ten przepis to pierwszy przepis na pierniczki z jakiego korzystałam, a dostałam go od mojej koleżanki
Madzi. Tegoroczne świeczniki powstały na kiermasz charytatywny u mnie w pracy.


Składniki:50 dag
mąki20 dag
cukru pudru20 dag
miodu12 dag
masła lub
margaryny1
jajko1 dag
sody oczyszczanej2 łyżki stołowe
przyprawy do piernikaWykonanie:
Mąkę wymieszać z
sodą, wsypać do miski. W garnku podgrzać
miód z
cukrem i
przyprawą do piernika, ostudzić, wlać do
mąki. W drugim garnku roztopić
masło i ostudzone wlać do miski z
mąką. Dodać
jajko. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując
mąką. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą zawinąć w folię i schować na trochę do lodówki. Gdy ciasto się schłodzi wyjmować po 1 kawałku, rozwałkować cienko na obsypanym
mąką blacie i wycinać kształty. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 7 minut. Pierniki po wyjęciu będą dość, miękkie, ale szybko stwardnieją. Dlatego nie należy ich zbyt długo piec (7 minut naprawdę wystarczy). Gotowe, wystudzone pierniczki polukrować i schować do puszki.Jeżeli chcemy przygotować z ciasta świeczniki wycinamy dwie duże gwiazdy. W jednej z nich robimy otwór nico większy niż średnica świeczki tealight. Pieczemy według przepisu, a następnie sklejamy lukrem tak, aby część z otworem była na górze.