ßßß Cookit - przepis na Pierniczki

Pierniczki

nazwa

Wykonanie

Pierniczki
składniki
* 20 dag cukru pudru
* 20 dag miodu
* 12 dag masła lub margaryny
* 1 jajo
* 50 dag mąki
* 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
* 2 łyżki przypraw korzennych do piernika
Sposób wykonania
Miód podgrzać z cukrem i przyprawą, aby był płynny. Ostudzić.
Mąkę przesiać z sodą na stolnicę, zrobić zagłębienie, wlać miód, dodać jajko i miękkie masło, zagnieść ciasto na jednolitą gładką masę, zawinąć w folię spożywczą i dołożyć w chłodne miejsce na 1-2 dni lub nieco dłużej.
Następnie ciasto wyrobić ,aby znów było elastyczne, rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać dowolne kształty.
Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, na środkowej szynie ok.10 min.
Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.
Pierniczki są po wystudzeniu są miękkie lekko kruche, nie robią twardnieją.
Zbyt długie pieczenie powoduje, że pierniczki stają się twarde.
Beata Z
Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2013/12/pierniczki.html