ßßß
Aromatyczny piernik, nie wymaga leżakowania, idealny na zbliżające się święta.
SKŁADNIKI3 jajka1 1/2 szklanki cukru3 szklanki mąki20 dag miodu płynnego1 szklanka kwaśnej śmietany2 łyżki zimnej wody20 dag margaryny1 łyżeczka sody oczyszczonejprzyprawa do piernika1 łyżka kakao
SPOSÓB PRZYGOTOWANIAMargarynę ucierać z cukrem, dodając żółtka, miód, wodę, śmietanę, mąkę zmieszaną z sodą, kakao, przyprawą do piernika.Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto do foremki. Piec w temp. 150-160'C ok. 40-60 min.Po upieczeniu polać polewą czekoladową . Ozdobić drobno posiekanymi orzechami włoskimi.
https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4