Piernik zdecydowanie jest dla mnie najbardziej świątecznym ciastem wyprzedzając zdecydowanie równie świątecznie kojarzący się sernik i keks.Przepis pochodzący ze starego zeszytu pełnego przepisów mojej babci.Piernik3 jajka1 szklanka cukru1 szklanka śmietany3 szklanki mąki200 g miodu1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki zimnej wody200g margaryny1 opakowanie przyprawy do piernika1 łyżka kakao1 słoik dżemu śliwkowego/marmolady/ powideł śliwkowychMargarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka oddzielone od białek, miód, wodę oraz śmietanę i delikatnie ubijać. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę z sodą, kakao i przyprawą.Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą masy.Masę podzielić na 4 części i upiec 4 cieniutkie placuszki (w małych blaszkach)Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.Gotowe placki przełożyć dżemem śliwkowym, może to też być marmolada lub powidła i polać polewą z gorzkiej czekolady lub kakao.