ßßß Cookit - przepis na Piernik

Piernik

nazwa

Wykonanie

Piernik zdecydowanie jest dla mnie najbardziej świątecznym ciastem wyprzedzając zdecydowanie równie świątecznie kojarzący się sernik i keks.
Przepis pochodzący ze starego zeszytu pełnego przepisów mojej babci.
Piernik
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany
3 szklanki mąki
200 g miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki zimnej wody
200g margaryny
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 słoik dżemu śliwkowego/marmolady/ powideł śliwkowych
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka oddzielone od białek, miód, wodę oraz śmietanę i delikatnie ubijać. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę z sodą, kakao i przyprawą.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą masy.
Masę podzielić na 4 części i upiec 4 cieniutkie placuszki (w małych blaszkach)
Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Gotowe placki przełożyć dżemem śliwkowym, może to też być marmolada lub powidła i polać polewą z gorzkiej czekolady lub kakao.
Źródło:http://smerfetkagotuje.blogspot.com/2013/12/piernik.html