Wykonanie
Najsmaczniejszy piernik świąteczny z
bakaliami, aromatyczny pachnący
przyprawami korzennymi i
czekoladą. Piernik przygotowuje się szybko jest bardzo łatwy.
Smakuje wyśmienicie, jest miękki nie wymaga leżakowania. Jest pyszny i efektowny.
składniki3 duże
jajka1 szkl
cukru pudru3 szkl
mąki szymanowskiej20dag prawdziwego
miodu1 szkl kwaśnej
śmietany20 dag
margaryny1 łyżeczka
sody1
cukier waniliowy Delekta1
przyprawa do piernika1 łyżka
kakao2 łyżki zimnej
wody1 opakowanie
skórki pomarańczowej1/2 szkl
rodzynekPosypka Delekta
Polewa czekoladowa13dag
margaryny5 łyżek
cukru pudru3 łyżki
kakao2 łyżki
wodyWykonanieDo miski miksera wkładamy
margarynę, dodajemy
cukier puder,
cukier waniliowy i po jednym
żółtku ucieramy. Do masy dodajemy rozpuszczony
miód,
śmietanę,
wodę,
przyprawę do piernika,
mąkę wymieszaną z
sodą,
kakao i obtoczone w
mące bakalie. W drugiej misce ubijamy
białka, które dodajemy do masy, delikatnie mieszamy,
Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy w temperaturze około 170 stopni 40-45 minut.
Polewa czekoladowaDo rondelka wkładamy
margarynę,
cukier,
kakao i
wodę. Na małym palniku gazu podgrzewamy do połączenia się składników,ciągle mieszając.Przestudzoną polewą polewamy ciasto, na wierzchu robimy dekoracje ze
skórki pomarańczowej i posypki