ßßß Cookit - przepis na Piernik swiąteczny

Piernik swiąteczny

nazwa

Wykonanie

Najsmaczniejszy piernik świąteczny z bakaliami, aromatyczny pachnący przyprawami korzennymi i czekoladą. Piernik przygotowuje się szybko jest bardzo łatwy.
Smakuje wyśmienicie, jest miękki nie wymaga leżakowania. Jest pyszny i efektowny.
składniki
3 duże jajka
1 szkl cukru pudru
3 szkl mąki szymanowskiej
20dag prawdziwego miodu
1 szkl kwaśnej śmietany
20 dag margaryny
1 łyżeczka sody
1 cukier waniliowy Delekta
1 przyprawa do piernika
1 łyżka kakao
2 łyżki zimnej wody
1 opakowanie skórki pomarańczowej
1/2 szkl rodzynek
Posypka Delekta
Polewa czekoladowa
13dag margaryny
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
Wykonanie
Do miski miksera wkładamy margarynę, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i po jednym żółtku ucieramy. Do masy dodajemy rozpuszczony miód, śmietanę, wodę, przyprawę do piernika, mąkę wymieszaną z sodą,kakao i obtoczone w mące bakalie. W drugiej misce ubijamy białka, które dodajemy do masy, delikatnie mieszamy,
Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy w temperaturze około 170 stopni 40-45 minut.
Polewa czekoladowa
Do rondelka wkładamy margarynę, cukier, kakao i wodę. Na małym palniku gazu podgrzewamy do połączenia się składników,ciągle mieszając.
Przestudzoną polewą polewamy ciasto, na wierzchu robimy dekoracje ze skórki pomarańczowej i posypki
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2016/01/piernik-swiateczny.html