Wykonanie
Widzę,że na zaprzyjaźnionych blogach, atmosfera nadchodzących Świat jest już wyczuwalna, ja również od jakiegoś czasu przeglądam stare przepisy, szukam nowych inspiracji.
Będę próbować, kombinować, ale znając mnie na Bożonarodzeniowym
stole będzie tradycyjnie ;-) makowce, pierniki, serniki,,a u Was. Dziś propozycja nie do odrzucenia Piernik z
czekoladą i
bakaliami., choć może
czekolada to złe słowo, ponieważ jest to masa z bloku
czekoladowego, i oczywiście ,że jak ktoś chce to może zamiast tego przełożyć ciasto prawdziwą
czekoladą, ale wg mnie z masą z
mleka proszku smakuje pysznieCiasto:2 niepełne szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru3/4 szklanki płynnego
miodu1/2 kostki
masła3
jajka3 łyżki kwaśniej
śmietany1,5 łyżki
sody3 łyżki
przyprawy do piernika1 łyżka
kakaogarść
bakali (
rodzynki orzechy skórka pomarańczowa, co tam chcecie)Masa "czekoladowa"1 szklanka
cukru250 g
margaryny1/2 szklanki
wody 3 łyżki
kakao (lub więcej, dla koloru)400 g "niebieskiego" (pełnego)
mleka w proszkuMasło utrzeć z
cukrem na puszystą masę, ciągle ucierając dodawać po jednym
żółtku. Następie porcjami wlewać
miód i ciągle ucierać.
Mąkę wymieszać z
kakao,
sodą i
przyprawą, przesiać i małymi porcja,i łączyć z masą., dodać
bakalie. Na koniec ubić pianę z
białek i delikatnie szpatułką wmieszać ją do ciasta. Foremke keksową natłuścić i wysypać
bułką tartą. przełożyć ciasto. piec w 165 st ok 60 minut. Przygotować masę
Masło rozpuścić z
cukrem,
wodę,
kakao, wymieszać i lekko przestudzić .Dodać
mleko w proszku i dokładnie wymieszać .Jeszcze ciepłą i plastyczna masą przekładać piernik.Lekko przestygnięte ciasto wyjąc z formy i studzić na kratce. Po przestygnięciu przekroić i przełożyć masą .Dowolnie udekorować. Najlepiej smakuje po 2- dniach.