Wykonanie
Tęskniłam. Tęskniłam, i to bardzo!Był czas, że o blogowaniu w ogóle nie myślałam. Ba! Byłam wręcz pewna, że już tu nie
wrócę. Minęły jednak miesiące, wszystko się ustabilizowało (choć ciężko mówić o stabilizacji w moim stanie) i zatęskniłam . Po cichu przyglądałam się różnym blogom. Czytałam co dobrego u Was i oglądałam te wszystkie pyszności śliniąc się przed monitorem.Może za jakiś czas w mniej enigmatyczny sposób
powiem gdzie byłam i co robiłam, a raczej
czemu mnie nie było i nic nie robiłam- to zdecydowanie lepsze określenie. Na razie jednak cieszę się z mijających dni, tygodni i miesięcy. Wracam "pocudować" z
Wami!W Bełchatowie mroźna zima za oknem. W końcu spadł upragniony przez dzieci śnieg i rozpoczęły się ferie. Ja jednak na przekór minusowym temperatur kupiłam w sklepie żonkile i wprowadziłam ciut wiosny w naszym domu. Do tego wielkanocna babka marmurkowa z dodatkiem
kawy zbożowej- wilgotna i mięciutka. Pycha!
Czekam na wiosnę!Składniki na ciasto:4 duże
jaja125ml
wody125ml
oleju250g
cukru300g
mąki + 2,5 łyżkiłyżeczka
sody oczyszczonej0,5 łyżki
kakao2 łyżki
kawy zbożowejWażne, aby składniki miały temperaturę pokojową! Nigdy się do tego nie stosowałam i często wychodził mi zakalec. Tym razem babka wyszła cudna :)Oddziel
białka od
żółtek.
Białka ubij na sztywno w jednej misce. W drugiej zmiksuj
żółtka z
wodą oraz
olejem. Dosyp 300g
mąki,
cukier oraz
sodę oczyszczoną.Na koniec dodaj ubite na sztywno
białka i wymieszaj całość delikatnie łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.Ciasto podziel na pół. Do jednej miski dosyp 2,5 łyżki
mąki, a do drugiej
kakao oraz
kawę zbożową. Wymieszaj obie partie ciasta.Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a blaszkę na babkę wysmaruj
masłem i obsyp
mąką.Do blaszki na przemian wlewaj po dwie łyżki jasnego, a następnie ciemnego ciasta. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz do suchego patyczka ok. 45 minut. na
lukier:3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżki
kawy zbożowejok. 3-4 łyżek
wodyDo kubka wsypujemy
cukier puder oraz
kawę. Dolewamy po łyżce
wodę i mieszamy do rozpuszczenia
cukru oraz
kawy.
Lukier powinien być dość gęsty, aby od razu cały nie spłynął po babce. Jeżeli jest rzadki- dosyp
cukru pudru, jeżeli gęsty to dolej odrobinę
wody.
Polej babkę lukrem dopiero po jej wystudzeniu.Dla mnie ta babka najlepsza jest z
kubkiem mleka lub gorącej
kawy zbożowej. Smacznego!