ßßß Cookit - przepis na NALEŚNIKI Z PIGWĄ

NALEŚNIKI Z PIGWĄ

nazwa

Wykonanie

Podczas mojej tegorocznej wizyty w Niemczech na Bawarii miałam okazję poznać nowy (!), smaczny owoc jakim jest pigwa. Jest ona podobna do małej, twardej gruszki i w Niemczech mówi się na nią quitte.
Co wiemy o pochodzeniu pigwy? Pochodzi z Zakaukazia, Iranu, Turkiestanu i Syberii. Owoce pigwy najlepiej nadają się na przetwory.
Miałam, więc okazję uczestniczyć w robieniu dżemu z pigwy. Kilka słoików przywiozłam do Polski i wpadłam na pomysł, że poniedziałek i naleśniki z pigwą to doskonałe połączenie na zakończenie lata. Zobaczcie co wyszło z tego eksperymentu.
DŻEM Z PIGWY:
SKŁADNIKI:
2kg owoców pigwy,
2 kg cukru,
WYKONANIE:
Pigwę myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na cząstki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Następnie zalewamy zimną wodą i gotujemy powoli na wolnym ogniu aż owoce zmiękną. Z cukru i 1 litra wody gotujemy gęsty syrop. Pigwę odcedzamy i wkładamy do garnka z syropem. Przykrywamy i odstawiamy na dobę. Kiedy syrop już postoi 24h wyciągamy owoce, a sam syrop gotujemy. Kiedy się zagotuje wrzucamy pigwę z powrotem do garnka z syropem i zestawiamy z ognia na około 10 minut. Następnie musimy jeszcze trzy razy doprowadzić zawiesinę do wrzenia zanim całkowicie zdejmiemy ją z ognia. Na koniec całość gotujemy na wolnym ogniu, aby pigwa stała się przezroczysta. Gorącą konfiturę wkładamy do wyparzonych słoików, obracamy je do góry dnem i studzimy pod kocem.
NALEŚNIKI KLASYCZNE:
SKŁADNIKI (na około 15szt.):
250g mąki,
1 jajko,
250ml mleka,
50 ml wody,
½ łyżeczki oleju,
szczypta soli,
olej do smażenia (u mnie odrobinka, bo mam taką patelnię, na której smażę naleśniki bez tłuszczu).
WYKONANIE:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą najlepiej za pomocą miksera, ale można również energicznie wymieszać. Patelnię rozgrzewamy z odrobinką oleju. Smażymy cienkie naleśniki – wylewam na oko z mojej chochelki ok. ¾. Smażymy z obu stron. Naleśniki muszą być złociste.
Podajemy z ulubionym dżemem posypane cukrem pudrem.
Źródło:http://alexandrascuisine.blogspot.com/2012/09/nalesniki-z-pigwa.html