ßßß
Smakuje rowniez z sosem pomidorowym :)Papryki nalezy umyc, odciac wieczko, wydrazyc gniazada nasienne, nadziac i piec w piekarniku ok 45 min.Oto przepis na nadzienie:250 g mielonego miesa mieszanego wolowo-wieprzowego1 cebula1 jajko2 lyzki bulki tartejsiekana natka pietruszkipol lyzeczki mielonej slodkiej paprykilyzeczka marynowanego zielonego pieprzulyzeczka musztardysol pieprz do smaku.Cebule obrac, posiekac podsmazyc na oleju na rumiano. Dodac do miesa. Wbic jajko, dodac musztarde, zielony pieprz, tarta bulke, pietruszke i przyprawy. Wymieszac widelcem.A oto kolejne farsze, ktorymi mozna nadziewac papryke:1. Nadzienie miesno- warzywne- dla 4 osob i 4 papryk2 cebule2 marchewki1 por2 lodygi selera naciowego250 g brokulu250 g bulionu warzywnego400 g mieszanego miesa mielonego2 lyzki maslaszczypta cukru1 lyzeczka papryki w proszkusol, pieprzWarzywa oczyscic, cebule pokroic w kostke, marchewki, por i seler pokroic w cienkie plastry, a brokul podzielic na rozyczki. W garnku rozpuscic maslo, dodac polowe cebuli i mieso, podsmazyc. Dodac marchew, por seler, gotowac 3 minuty. Wlac polowe porcji bulionu, zagotowac. Dodac brokuly, gotowac jeszcze 3 minuty. Farsz doprawic sola, pieprzem, cukrem i papryka. Papryki napelnic farszem, wlozyc do naczynia zaroodpornego i zalac reszta bulionu. Dusic w piekarniu ok. 30 min.2. Z ryzem i feta- dla 4 osob i 4 papryk (bezmiesne)1 maly baklazan100 g ryzu1 srednia czerwona cebula6-8 pomidorkow2 lyzki siekanej bazylii100 g fety1 lyzka orzeszkow piniowych1 lyzka olejusol, pieprzRyz ugotowac (5 minut krocej niz zwykle). Baklazan gesto ponakluwac widelcem i podgrzac w piekarniku, az bedzie miekki. Cebule posiekac, podsmazyc na oleju. Baklazan pokroic w kostke, pomidorki przekroic na pol, fete podzielic na male kawalki. W misce wymieszac skladniki nadzienia, dodac bazylie, doprawic sola i pieprzem. Nadziewac papryki, posypac orzeszkami pini. Zapiekac 30 minut.3. Z miesem i kapusta kiszona w sosie smietanowym- dla 4 osob i 4 papryk300 g mieszanego miesa mielonego320 g kiszonej kapustysol, pieprz1 lyzeczka mielonej paprykipol peczka pietruszki2 lyzki smietany creme fraiche300 ml mleka3-4 lyzki maki ziemniaczanej2 lyzki olejuOlej ogrzac na patelni, podpiec na nim mieso mielone, dodac kapuste i podpiec. Doprawic sola, pieprzem i papryka. Pietruszke posiekac i dodac do miesa. Papryke napelnic nadzieniem. Piec w piekarniku ok. 30 minut. Pozostaly tluszcz z patelni wymieszac ze smietana i mlekiem. Doprawic do smaku sola pieprzem, mielona papryka. Make ziemniaczana rozpuscic w niewielkiej ilosci wody, dodac do sosu. Papryki podawac polane sosem.4. Nadzienie warzywne z zoltym serem- na 5 papryk1 porcja wloszczyzny10 dkg cebuli15 dkg kapusty wloskiejsol, pieprz2 lyzki posiekanych listkow pietruszki lub selera5 lyzek oleju5 dkg zoltego sera3 pomidoryWloszczyzne oczyscic. Warzywa korzeniowe zetrzec na tarce z wiekszymi otworami. Cebule pory, kapuste cienko poszatkowac. Pomidory obrac ze skorki, drobno pokroic. Rozdrobnione warzywa wlozyc do patelni z 3 lyzkami oleju, podsmazyc, dodac pomidory, posolic, popieprzyc, dodac mielona papryke. Gdy z warzyw prawie calkowice odparuje sos, wyjac je do miski, wystudzic, dodac zielenine, oraz starty na tarce o grubych oczkach ser i wymieszac. Nadziewac papryke. Ulozyc wzarodopornym naczyniu, podlac 2 lyzkami oleju i kilkoma lyzkami wody, wsypac 1/2 lyzeczki vegety, Piec pod przykryciem ok. 30 minut.5. Po kaukasku- z baranina- na 8 paprykpo 20 dkg milonej wolowiny i baraniny4 lyzki ryzu ugotowanego na sypko2 czerwone cebule1 jajko4 pomidory2 lyzki grubo posiekanych orzechow wloskich2 lyzki margaryny2 szklanki rosolupo 1 lyzce soku i skorki z cytryny2 opakowania jogurtu naturalnegopo 1/2 lyzeczki zmielonej kolendry i sproszkowanej papryki, tymianku, czombrupo lyzecze posiekanego koperku i natki pietruszkikilka listkow mietyszczypta cukrupieprz, solCebule drobno posiekac. Do miesa wbic jajko, dodac ryz, polowe zieleniny, ziola, cebule, orzechy, przyprawy, wymieszac. Pomidory pokroic na plastry. Straki papryki napelnic masa miesna. Ustawic je w naczyniu zaroodoprnym polozyc na wierzchu po jednym plastrze pomidora na kazda i nakryc "czapeczkami" z wierzcholkow papryki.Dodac margaryne, podlac rosolem. Dodac sok i skorke z cytryny, reszte pomidorow, zielenine, pieprz, sol. Zapiekac pod przykryciem ok. 30 min. Po 20 minutach zapiekania polac jogurtem wymieszanym z sola.6. Z ryzem i pieczarkami- dla 4 osob na 4 papryki1 szklanka ugotowanego ryzu15 dkg boczku wedzonego lub szynki10 dkg pieczarek2 cebule2 lyzki masla1 jajkoolej, sol, pieprzBoczek pokroic w kostke, smazyc na niewielkiej ilosci oleju ok. 5 minut. Cebule pokroic w kostke, pieczarki pokroic w paski. Cebule i pieczarki wlozyc do boczku, dusic ok. 10 min. Ryz wymieszac z boczkiem, cebula, pieczarkami i jajkiem, doprawic do smaku. Nafaszerowac papryke. piec ok. 30 minut.Ufff ;) No duzo mi tych faszerowanych papryk wyszlo- bede jadla caly tydzien ;) Gdzies jeszcze mialam farsz z tunczykiem, ale mi sie przepis zapodzial...