ßßß Cookit - przepis na Faszerowana (nadziewana) papryka

Faszerowana (nadziewana) papryka

nazwa

Wykonanie

Faszerowane warzywa to swietne pole do popisu- nadziewac mozna prawie wszystko: papryke, ogorki, pomidory, cebule, ziemniaki, cykorie, dynie, patisony, kapuste, pieczarki, baklazany, kalarepe... Zapomnialam o czyms? Na zimno i na cieplo. U nas goscila wczoraj najzwyklejsza faszerowana mielonym miesem papryka.
Smakuje rowniez z sosem pomidorowym :)
Papryki nalezy umyc, odciac wieczko, wydrazyc gniazada nasienne, nadziac i piec w piekarniku ok 45 min.
Oto przepis na nadzienie:
250 g mielonego miesa mieszanego wolowo-wieprzowego
1 cebula
1 jajko
2 lyzki bulki tartej
siekana natka pietruszki
pol lyzeczki mielonej slodkiej papryki
lyzeczka marynowanego zielonego pieprzu
lyzeczka musztardy
sol pieprz do smaku.
Cebule obrac, posiekac podsmazyc na oleju na rumiano. Dodac do miesa. Wbic jajko, dodac musztarde, zielony pieprz, tarta bulke, pietruszke i przyprawy. Wymieszac widelcem.
A oto kolejne farsze, ktorymi mozna nadziewac papryke:
1. Nadzienie miesno- warzywne- dla 4 osob i 4 papryk
2 cebule
2 marchewki
1 por
2 lodygi selera naciowego
250 g brokulu
250 g bulionu warzywnego
400 g mieszanego miesa mielonego
2 lyzki masla
szczypta cukru
1 lyzeczka papryki w proszku
sol, pieprz
Warzywa oczyscic, cebule pokroic w kostke, marchewki, por i seler pokroic w cienkie plastry, a brokul podzielic na rozyczki. W garnku rozpuscic maslo, dodac polowe cebuli i mieso, podsmazyc. Dodac marchew, por seler, gotowac 3 minuty. Wlac polowe porcji bulionu, zagotowac. Dodac brokuly, gotowac jeszcze 3 minuty. Farsz doprawic sola, pieprzem, cukrem i papryka. Papryki napelnic farszem, wlozyc do naczynia zaroodpornego i zalac reszta bulionu. Dusic w piekarniu ok. 30 min.
2. Z ryzem i feta- dla 4 osob i 4 papryk (bezmiesne)
1 maly baklazan
100 g ryzu
1 srednia czerwona cebula
6-8 pomidorkow
2 lyzki siekanej bazylii
100 g fety
1 lyzka orzeszkow piniowych
1 lyzka oleju
sol, pieprz
Ryz ugotowac (5 minut krocej niz zwykle). Baklazan gesto ponakluwac widelcem i podgrzac w piekarniku, az bedzie miekki. Cebule posiekac, podsmazyc na oleju. Baklazan pokroic w kostke, pomidorki przekroic na pol, fete podzielic na male kawalki. W misce wymieszac skladniki nadzienia, dodac bazylie, doprawic sola i pieprzem. Nadziewac papryki, posypac orzeszkami pini. Zapiekac 30 minut.
3. Z miesem i kapusta kiszona w sosie smietanowym- dla 4 osob i 4 papryk
300 g mieszanego miesa mielonego
320 g kiszonej kapusty
sol, pieprz
1 lyzeczka mielonej papryki
pol peczka pietruszki
2 lyzki smietany creme fraiche
300 ml mleka
3-4 lyzki maki ziemniaczanej
2 lyzki oleju
Olej ogrzac na patelni, podpiec na nim mieso mielone, dodac kapuste i podpiec. Doprawic sola, pieprzem i papryka. Pietruszke posiekac i dodac do miesa. Papryke napelnic nadzieniem. Piec w piekarniku ok. 30 minut. Pozostaly tluszcz z patelni wymieszac ze smietana i mlekiem. Doprawic do smaku sola pieprzem, mielona papryka. Make ziemniaczana rozpuscic w niewielkiej ilosci wody, dodac do sosu. Papryki podawac polane sosem.
4. Nadzienie warzywne z zoltym serem- na 5 papryk
1 porcja wloszczyzny
10 dkg cebuli
15 dkg kapusty wloskiej
sol, pieprz
2 lyzki posiekanych listkow pietruszki lub selera
5 lyzek oleju
5 dkg zoltego sera
3 pomidory
Wloszczyzne oczyscic. Warzywa korzeniowe zetrzec na tarce z wiekszymi otworami. Cebule pory, kapuste cienko poszatkowac. Pomidory obrac ze skorki, drobno pokroic. Rozdrobnione warzywa wlozyc do patelni z 3 lyzkami oleju, podsmazyc, dodac pomidory, posolic, popieprzyc, dodac mielona papryke. Gdy z warzyw prawie calkowice odparuje sos, wyjac je do miski, wystudzic, dodac zielenine, oraz starty na tarce o grubych oczkach ser i wymieszac. Nadziewac papryke. Ulozyc wzarodopornym naczyniu, podlac 2 lyzkami oleju i kilkoma lyzkami wody, wsypac 1/2 lyzeczki vegety, Piec pod przykryciem ok. 30 minut.
5. Po kaukasku- z baranina- na 8 papryk
po 20 dkg milonej wolowiny i baraniny
4 lyzki ryzu ugotowanego na sypko
2 czerwone cebule
1 jajko
4 pomidory
2 lyzki grubo posiekanych orzechow wloskich
2 lyzki margaryny
2 szklanki rosolu
po 1 lyzce soku i skorki z cytryny
2 opakowania jogurtu naturalnego
po 1/2 lyzeczki zmielonej kolendry i sproszkowanej papryki, tymianku, czombru
po lyzecze posiekanego koperku i natki pietruszki
kilka listkow miety
szczypta cukru
pieprz, sol
Cebule drobno posiekac. Do miesa wbic jajko, dodac ryz, polowe zieleniny, ziola, cebule, orzechy, przyprawy, wymieszac. Pomidory pokroic na plastry. Straki papryki napelnic masa miesna. Ustawic je w naczyniu zaroodoprnym polozyc na wierzchu po jednym plastrze pomidora na kazda i nakryc "czapeczkami" z wierzcholkow papryki.Dodac margaryne, podlac rosolem. Dodac sok i skorke z cytryny, reszte pomidorow, zielenine, pieprz, sol. Zapiekac pod przykryciem ok. 30 min. Po 20 minutach zapiekania polac jogurtem wymieszanym z sola.
6. Z ryzem i pieczarkami- dla 4 osob na 4 papryki
1 szklanka ugotowanego ryzu
15 dkg boczku wedzonego lub szynki
10 dkg pieczarek
2 cebule
2 lyzki masla
1 jajko
olej, sol, pieprz
Boczek pokroic w kostke, smazyc na niewielkiej ilosci oleju ok. 5 minut. Cebule pokroic w kostke, pieczarki pokroic w paski. Cebule i pieczarki wlozyc do boczku, dusic ok. 10 min. Ryz wymieszac z boczkiem, cebula, pieczarkami i jajkiem, doprawic do smaku. Nafaszerowac papryke. piec ok. 30 minut.
Ufff ;) No duzo mi tych faszerowanych papryk wyszlo- bede jadla caly tydzien ;) Gdzies jeszcze mialam farsz z tunczykiem, ale mi sie przepis zapodzial...
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/08/Faszerowana-nadziewana-papryka.html