Wykonanie
Faszerowane warzywa to swietne
pole do popisu- nadziewac mozna prawie wszystko:
papryke,
ogorki,
pomidory,
cebule,
ziemniaki,
cykorie,
dynie,
patisony,
kapuste,
pieczarki,
baklazany,
kalarepe... Zapomnialam o czyms? Na zimno i na cieplo. U nas goscila wczoraj najzwyklejsza faszerowana mielonym
miesem papryka.

Smakuje rowniez z
sosem pomidorowym :)
Papryki nalezy umyc, odciac wieczko, wydrazyc gniazada nasienne, nadziac i piec w piekarniku ok 45 min.Oto przepis na nadzienie:250 g
mielonego miesa mieszanego wolowo-wieprzowego1
cebula1
jajko2 lyzki bulki tartejsiekana
natka pietruszkipol lyzeczki mielonej slodkiej
paprykilyzeczka marynowanego
zielonego pieprzulyzeczka
musztardysol
pieprz do smaku.
Cebule obrac, posiekac podsmazyc na
oleju na rumiano. Dodac do
miesa. Wbic
jajko, dodac
musztarde,
zielony pieprz,
tarta bulke,
pietruszke i
przyprawy. Wymieszac widelcem.A oto kolejne farsze, ktorymi mozna nadziewac
papryke:1. Nadzienie
miesno- warzywne- dla 4 osob i 4
papryk2
cebule2
marchewki1
por2
lodygi selera naciowego250 g
brokulu250 g
bulionu warzywnego400 g mieszanego
miesa mielonego2 lyzki
maslaszczypta
cukru1 lyzeczka
papryki w proszkusol,
pieprzWarzywa oczyscic,
cebule pokroic w kostke,
marchewki,
por i
seler pokroic w cienkie plastry, a
brokul podzielic na rozyczki. W garnku rozpuscic
maslo, dodac
polowe cebuli i
mieso, podsmazyc. Dodac
marchew,
por seler, gotowac 3 minuty. Wlac
polowe porcji
bulionu, zagotowac. Dodac
brokuly, gotowac jeszcze 3 minuty. Farsz doprawic
sola,
pieprzem,
cukrem i
papryka.
Papryki napelnic farszem, wlozyc do naczynia zaroodpornego i zalac reszta
bulionu. Dusic w piekarniu ok. 30 min.2. Z
ryzem i
feta- dla 4 osob i 4
papryk (bezmiesne)1 maly
baklazan100 g
ryzu1 srednia
czerwona cebula6-8 pomidorkow2 lyzki siekanej
bazylii100 g
fety1 lyzka orzeszkow piniowych1 lyzka
olejusol,
pieprzRyz ugotowac (5 minut krocej niz zwykle).
Baklazan gesto ponakluwac widelcem i podgrzac w piekarniku, az bedzie miekki.
Cebule posiekac, podsmazyc na
oleju.
Baklazan pokroic w kostke,
pomidorki przekroic na pol,
fete podzielic na
male kawalki. W misce wymieszac skladniki nadzienia, dodac
bazylie, doprawic
sola i
pieprzem. Nadziewac
papryki, posypac orzeszkami
pini. Zapiekac 30 minut.3. Z
miesem i
kapusta kiszona w sosie
smietanowym- dla 4 osob i 4
papryk300 g mieszanego
miesa mielonego320 g
kiszonej kapustysol,
pieprz1 lyzeczka mielonej
paprykipol peczka
pietruszki2 lyzki
smietany creme fraiche300 ml
mleka3-4 lyzki
maki ziemniaczanej2 lyzki
olejuOlej ogrzac na patelni, podpiec na nim
mieso mielone, dodac
kapuste i podpiec. Doprawic
sola,
pieprzem i
papryka.
Pietruszke posiekac i dodac do
miesa.
Papryke napelnic nadzieniem. Piec w piekarniku ok. 30 minut. Pozostaly tluszcz z patelni wymieszac ze
smietana i
mlekiem. Doprawic do smaku
sola pieprzem, mielona
papryka.
Make ziemniaczana rozpuscic w niewielkiej ilosci
wody, dodac do sosu.
Papryki podawac polane sosem.4. Nadzienie warzywne z
zoltym serem- na 5
papryk1 porcja
wloszczyzny10 dkg
cebuli15 dkg
kapusty wloskiejsol,
pieprz2 lyzki posiekanych listkow
pietruszki lub
selera5 lyzek
oleju5 dkg
zoltego sera3
pomidoryWloszczyzne oczyscic. Warzywa korzeniowe zetrzec na tarce z wiekszymi otworami.
Cebule pory,
kapuste cienko poszatkowac.
Pomidory obrac ze skorki, drobno pokroic. Rozdrobnione warzywa wlozyc do patelni z 3 lyzkami
oleju, podsmazyc, dodac
pomidory, posolic, popieprzyc, dodac mielona
papryke. Gdy z warzyw prawie calkowice odparuje sos, wyjac je do miski, wystudzic, dodac
zielenine, oraz starty na tarce o grubych oczkach
ser i wymieszac. Nadziewac
papryke. Ulozyc wzarodopornym naczyniu, podlac 2 lyzkami
oleju i kilkoma lyzkami
wody, wsypac 1/2 lyzeczki
vegety, Piec pod przykryciem ok. 30 minut.5. Po kaukasku- z
baranina- na 8
paprykpo 20 dkg milonej
wolowiny i
baraniny4 lyzki
ryzu ugotowanego na sypko2
czerwone cebule1
jajko4
pomidory2 lyzki grubo posiekanych orzechow wloskich2 lyzki
margaryny2 szklanki rosolupo 1 lyzce soku i
skorki z cytryny2 opakowania
jogurtu naturalnegopo 1/2 lyzeczki zmielonej
kolendry i sproszkowanej
papryki,
tymianku, czombrupo lyzecze posiekanego
koperku i
natki pietruszkikilka listkow
mietyszczypta
cukrupieprz, sol
Cebule drobno posiekac. Do
miesa wbic
jajko, dodac ryz,
polowe zieleniny,
ziola,
cebule,
orzechy,
przyprawy, wymieszac.
Pomidory pokroic na plastry.
Straki papryki napelnic masa
miesna. Ustawic je w naczyniu zaroodoprnym polozyc na wierzchu po jednym plastrze
pomidora na kazda i nakryc "czapeczkami" z wierzcholkow
papryki.Dodac
margaryne, podlac rosolem. Dodac sok i
skorke z cytryny, reszte pomidorow,
zielenine,
pieprz, sol. Zapiekac pod przykryciem ok. 30 min. Po 20 minutach zapiekania polac
jogurtem wymieszanym z
sola.6. Z
ryzem i
pieczarkami- dla 4 osob na 4
papryki1 szklanka ugotowanego
ryzu15 dkg
boczku wedzonego lub
szynki10 dkg
pieczarek2
cebule2 lyzki
masla1
jajkoolej, sol,
pieprzBoczek pokroic w kostke, smazyc na niewielkiej ilosci
oleju ok. 5 minut.
Cebule pokroic w kostke,
pieczarki pokroic w paski.
Cebule i
pieczarki wlozyc do
boczku, dusic ok. 10 min. Ryz wymieszac z
boczkiem,
cebula,
pieczarkami i
jajkiem, doprawic do smaku. Nafaszerowac
papryke. piec ok. 30 minut.Ufff ;) No duzo mi tych faszerowanych
papryk wyszlo-
bede jadla caly tydzien ;) Gdzies jeszcze mialam farsz z
tunczykiem, ale mi sie przepis zapodzial...