Wykonanie
Trochę nietypowe danie obiadowe.Rano dla córek usmażyłam naleśniki, ale stwierdziły że wolą
płatki na
mleku :) Tak więc co można zrobić z naleśnikami? A no właśnie może powstać bardzo smaczna zapiekanka.

Składniki:ciasto naleśnikowe:2 szklanki
mąki pszennej3
jajka1 szklanka
mleka1 szklanka
wody gazowanej3 łyżki
olejusól,
cukier do smakufarsz:2
jajka1 mały
por2 małe
cebule2-3
marchewki1
pietruszkamały kawałek
selera (korzenia)ćwiartka pekinkipołówka
papryki ( u mnie szpiczasta )pół szklanki
śmietany 18 %2 łyżki
oleju do smażenia
przyprawy,
sól,
pieprz70 g
sera żółtego
Na ciasto naleśnikowe przesiewamy
mąkę do miski, dodajemy
jajka, szczyptę
soli,
cukru,
olej i
mleko. Miksujemy dokładnie mikserem, dolewamy powoli
wodę nadając odpowiednią gęstość. Odstawiamy na kilkanaście minut. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki ja tylko pod pierwszego podlewam kilka kropli
oleju. Oczywiście możemy zrobić naleśniki według naszego sprawdzonego przepisu. Z tego przepisu wychodzi mi około 10 naleśników.Naleśniki kroimy w kostkę, ja dałam tylko 6 sztuk. Nasze warzywa czyścimy, następnie
marchewkę,
pietruszkę,
seler, ścieramy na tarce z dużymi otworami.
Cebulę,
por,
paprykę i pekinkę siekamy na drobno. Warzywa dusimy na
oleju, ciągle mieszając, do chwili gdy zrobią się miękkie i przezroczyste, studzimy.
Jajka ubijamy ze
śmietaną dodając
przyprawy by było dosyć pikantne. Masę jajeczną dodajemy do warzyw, mieszamy a następnie dodajemy kwadraciki naleśnikowe. Dokładnie wymieszane składniki wykładamy do natłuszczonej formy do zapiekania, posypujemy tartym
serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w 170 stopniach.SMACZNEGO


