ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z mięsem

Gołąbki z mięsem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
bułki 2 sztuk
mleko 200 mililitrów
cebula 1 sztuk
boczek 100 gramów
jajka 1 sztuk
kapusta 1 sztuk
mięso mielone 500 gramów
koperek 0,5 pęczek
natka piertruszki 0,5 pęczek
tymianek 0,5 pęczek
koncentrat pomidorowy 2 łyżek stołowych
bulion warzywny 500 mililitrów
wino białe 150 mililitrów
pomidory 5 sztuk
olej według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Pokrojone w kostkę bułki zalać mlekiem i odstawić na kilka minut. Pokrojony w kostkę boczek wysmażyć na chrupko, na suchej patelni. Dodać posiekana cebule i krotko zeszklić na małym ogniu. 12 dużych liści sparzyć wrzątkiem i osączyć.
Farsz: wymieszać mięso z cebulą, boczkiem, bułka, jajkiem oraz posiekana zieleniną, doprawić do smaku pieprzem oraz solą.
Na liściach kapusty umieścić porcje farszu i uformować gołąbki. Podsmażyć je na rozgrzanym oleju, kilka minut ze wszystkich stron. Podlać bulionem i dusić 7 minut pod przykryciem na małym ogniu. Dodać wino i koncentrat. Przyprawić do smaku sola oraz pieprzem i dusić jeszcze ok. 20 minut. Sparzone pomidory obrać ze skórki, pokroić w plasterki i ułożyć w posmarowanej tłuszczem formie. Dodać gołąbki z sosem i zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10213/Golabki-z-miesem