Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
bułki 2 sztuk
mleko 200 mililitrów
cebula 1 sztuk
boczek 100 gramów
jajka 1 sztuk
kapusta 1 sztuk
mięso mielone 500 gramów
koperek 0,5 pęczek
natka piertruszki 0,5 pęczek
tymianek 0,5 pęczek
koncentrat pomidorowy 2 łyżek stołowych
bulion warzywny 500 mililitrów
wino białe 150 mililitrów
pomidory 5 sztuk
olej według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Pokrojone w kostkę
bułki zalać
mlekiem i odstawić na kilka minut. Pokrojony w kostkę
boczek wysmażyć na chrupko, na suchej patelni. Dodać posiekana
cebule i krotko zeszklić na małym ogniu. 12 dużych liści sparzyć wrzątkiem i osączyć.Farsz: wymieszać
mięso z
cebulą,
boczkiem,
bułka,
jajkiem oraz posiekana
zieleniną, doprawić do smaku
pieprzem oraz
solą.Na liściach
kapusty umieścić porcje farszu i uformować gołąbki. Podsmażyć je na rozgrzanym
oleju, kilka minut ze wszystkich stron. Podlać
bulionem i dusić 7 minut pod przykryciem na małym ogniu. Dodać
wino i koncentrat. Przyprawić do smaku
sola oraz
pieprzem i dusić jeszcze ok. 20 minut. Sparzone
pomidory obrać ze skórki, pokroić w plasterki i ułożyć w posmarowanej tłuszczem formie. Dodać gołąbki z sosem i zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: