ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegobułki 2 sztukmleko 200 mililitrówcebula 1 sztukboczek 100 gramówjajka 1 sztukkapusta 1 sztukmięso mielone 500 gramówkoperek 0,5 pęczeknatka piertruszki 0,5 pęczektymianek 0,5 pęczekkoncentrat pomidorowy 2 łyżek stołowychbulion warzywny 500 mililitrówwino białe 150 mililitrówpomidory 5 sztukolej według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Pokrojone w kostkę bułki zalać mlekiem i odstawić na kilka minut. Pokrojony w kostkę boczek wysmażyć na chrupko, na suchej patelni. Dodać posiekana cebule i krotko zeszklić na małym ogniu. 12 dużych liści sparzyć wrzątkiem i osączyć.Farsz: wymieszać mięso z cebulą, boczkiem, bułka, jajkiem oraz posiekana zieleniną, doprawić do smaku pieprzem oraz solą.Na liściach kapusty umieścić porcje farszu i uformować gołąbki. Podsmażyć je na rozgrzanym oleju, kilka minut ze wszystkich stron. Podlać bulionem i dusić 7 minut pod przykryciem na małym ogniu. Dodać wino i koncentrat. Przyprawić do smaku sola oraz pieprzem i dusić jeszcze ok. 20 minut. Sparzone pomidory obrać ze skórki, pokroić w plasterki i ułożyć w posmarowanej tłuszczem formie. Dodać gołąbki z sosem i zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: