Wykonanie
Paweł vel Wielbłądek lubi dobre jedzenie i .... eksperymenty kulinarne.
Kardamonu mamy dostatek, ale brakowało nam pomysłów na dania obiadowe z tą
przyprawą.Na pomoc pośpieszyła nasza koleżanka Ingalill - tutaj możecie odwiedzić Jej blog,która na stałe mieszka w tureckiej części Cypru.W ten oto sposób, po moich niewielkich modyfikacjach, powstało nowe danie z
kardamonem - kotlety mielone orientalne :)Składniki0.5 kg
mięsa mielonego (wołowe, indycze lub wołowo-wieprzowe)1
cebula średniej wielkości
cebula posiekana w kostkę,1
jajko1,5 łyżki
tartej bułki lub mała czerstwa
bułka namoczona w wodzie lub
mleku1 płaska łyżeczka mielonego
kardamonuszczypta mielonej
gałki muszkatołowejszczypta
imbirusól i
pieprz do smaku
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
natka pietruszki i
koperek do dekoracjiPokrojoną w drobną kostkę
cebulę podsmażyć na patelni na złoty kolor, a następnie dodać do
mięsa wraz ze wszystkimi
przyprawami,
jajkiem i
bułką.Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.Uformować niewielkie kotleciki i usmażyć na
oleju.Podawać z
ziemniakami i surówką lub z warzywami na parze.