Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mięso mielone mieszane 750 gramów
szalotki 2 sztuk
boczek wędzony 100 gramów
olej 2 łyżek stołowych
bułki czerstwe 2 sztuk
mleko 3 szklanek
jajka 3 sztuk
pomidorki koktajlowe 12 sztuk
natka piertruszki 2 łyżek stołowych
masło 4 łyżek stołowych
mąka 4 łyżek stołowych
ser żółty 150 gramów
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
szalotki drobno posiekać. W letniej wodzie namoczyć
bułki. Pokrojony w drobna kostkę
boczek usmażyć na łyżce
oleju, dodać
szalotki i zeszklić, wymieszać z łyżką posiekanej
natki pietruszki i ostudzić.Do
mięsa dodać odciśnięte
bułki,
jajko oraz
boczek, przyprawić
sola oraz
pieprzem. Dobrze wyrobić. Z masy
mięsnej uformować 12 kotlecików. Każdy nadziać
pomidorkiem i szybko usmażyć na pozostałym
oleju.Do rozpuszczonego w garnku
masła dodać
mąkę, lekko podsmażyć, wymieszać z zimnym
mlekiem, doprawić do smaku
sola oraz
pieprzem. Mieszając, gotować 10 minut. Zdjąć z ognia, ubić z
polową startego sera i 2
jajkami.W natłuszczonej formie ułożyć kotleciki, polać sosem i posypać reszta
startego sera. Piec 30 minut w 200 stopniach, aż sos się zetnie i
zrobi lekko brązowy. Podawać posypane posiekaną
natką pietruszki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: