Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mięso mielone drobiowe 300 gramów
ziemniaki 1 kilogramów
cebula 2 sztuk
margaryna 100 gramów
pomidory 250 gramów
ser żółty 30 gramów
jajka 1 sztuk
mąka 1 łyżek stołowych
mleko 1 szklanek
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone, posiekane
cubulę wymieszać z
mięsem, dodać 0,75 szklanki
wody i podgrzewać, aż połowa płynu odparuje. Dodać łyżkę
margaryny, mieszając, powoli dusić kilka minut. Wrzucić obrane i pokrojone w kostkę
pomidory oraz posiekana
natkę, wymieszać i dusić 20 minut na małym ogniu. doprawić do smaku
sola oraz
pieprzem. Oczyszczone
ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i połowę rozłożyć na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego, oprószyć
solą oraz
pieprzem. Na tej warstwie rozłożyć masę
mięsną, a na niej pozostałe
ziemniaki i posypać
solą oraz
pieprzem. Resztę
margaryny stopić, wymieszać z
mąką, rozprowadzić
mlekiem, mieszając, doprowadzić do wrzenia. Powstały sos wymieszać z
jajkiem i tartym
żółtym serem, doprawić
solą oraz
pieprzem. Polać potrawę i zapiekać ok. 50 minut w 180 stopniach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia GreckaKuchnia PolskaPotrawy z
MięsaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: